Zapékané ústřice - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zapékané ústřice
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 10 minut |
Autor: | Milena Křivanová |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 22998 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
100 g | Celer bulvový |
100 g | Mrkev kořen |
5 g | Pepř černý mletý |
150 g | Pórek |
1 ks | Šalotka |
16 ks | Ústřice |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
100 ml | Víno bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 35g |
---|---|
Cholesterol | 292,6mg |
Draslík | 988,1mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 40,7mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 22,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer bulvový, Šalotka, Ústřice, Vaječný žloutek slepičí, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mrkev kořen, Pepř černý mletý, Pórek mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zapékané ústřice postup přípravy receptu:
1 | Pod tekoucí vodou omyjeme ústřice, škrabkou z nich oškrábáme veškerý písek. Vhodným nožem je otevřeme, scedíme z nich tekutinu a odložíme stranou. Oloupeme šalotku a jemně nakrájíme. Opereme pažitku a pokrájíme ji. Oškrábeme mrkev, oloupeme celer, odřízneme z pórku kořínky a vrchní zelenou část. Takto připravenou zeleninu |
2 | pokrájíme. Povaříme ji v páře, scedíme a dáme do mísy společně se |
3 | špetkou soli. Všechno odožíme na později. |
4 | Do pánve dáme pokrájenou šalotku, zalijeme ji bílým vínem, vodou scezenou z ústřic, kterou jsme si předtím odložili, a čtvrtinou |
5 | tekutiny vyvaříme. Do jiné pánvičky rozklepneme vejce, přidáme žloutek a metličkou je rozšleháme. Přidáme zčásti vyvařenou a scezenou tekutinu, špetku soli a špetku čerstvě mletého pepře. |
6 | Pánvičku dáme do většího hrnce do vodní lázně a metličkou našleháme, dokud omáčka nenabude dvojnásobného objemu a nezhoustne. Do skořápek vkláme vždy po 1 ústřici a rozdělíme do nich pórek, mrkev a celer. Ústřice ve skořápkách zalijeme trochou připravené omáčky, dáme do pekáče a asi 5 minut do trouby předehřáté na 200 °C. |
7 | Vytáhneme je z trouby a ihned podáváme. |
Ústřice mám rada