Bramborová omáčka s bobkovým listem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 35 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Bramborová omáčka s bobkovým listem
Celkový čas: | 35 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | spekarek |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (17%) |
ID receptu: | 24148 |
Kategorie: | Omáčky teplé |
Ingredience
Omáčka z rajčat se slaninou [23043] | |
---|---|
200 g | Anglická slanina |
50 g | Celer bulvový |
2 stroužek | Česnek |
50 g | Cibule |
50 g | Máslo čerstvé |
400 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
50 g | Mrkev kořen |
1 g | Paprika mletá sladká |
1 g | Pepř černý mletý |
50 g | Pórek |
600 g | Protlak rajčatový |
500 g | Rajčata |
1 g | Sůl |
1 g | Tymián sušený |
5 l | Vývar zeleninový |
Bramborová omáčka s bobkovým listem | |
4 ks | Bobkový list |
200 g | Brambory vařené |
1 g | Česnek |
1 g | Estragon |
30 ml | Olej slunečnicový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 špetka | Sůl |
400 ml | Vývar rybí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 46g |
---|---|
Cholesterol | 28,6mg |
Draslík | 972,7mg |
Vláknina | 15g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 39,6mg |
Vitamín E | 5,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 9,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Anglická slanina, Celer bulvový, Česnek, Cibule, Paprika mletá sladká, Rajčata, Sůl, Tymián sušený, Bobkový list, Brambory vařené, Česnek, Estragon, Olej slunečnicový, Sůl, Vývar rybí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Mrkev kořen, Pepř černý mletý, Pórek, Protlak rajčatový, Vývar zeleninový, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Bramborová omáčka s bobkovým listem postup přípravy receptu:
1 | Z brambor okrájíme slupku, poté je nakrájíme na menší kousky. Ty podusíme na rozpáleném oleji cca 5 minut. Poté brambory zalijeme rybím vývarem, přidáme 4 celé bobkové listy a vše promícháme s utřeným česnekem. Směs přivedeme k varu a vaříme tak dlouho, dokud brambory nezměknou. Poznáme to tak, že zlehka napíchneme na vidličku jeden kousek brambory. |
2 | Jakmile brambory změknou, odstraníme bobkové listy a vše rozmixujeme. Vzniklou omáčku ještě promícháme s estragonem, omáčkou z rajčat se slaninou a dle chuti osolíme, opepříme. |
3 | Podáváme k pečené parmě. |
4 | Omáčka z rajčat se slaninou: na kostičky pokrájenou slaninu vložíme do hrnce a orestujeme. Jakmile slanina pustí tuk, přisypeme k ní rajčata zbavená slupek i zrníček. K rajčatům a slanině ještě přimícháme na kostičky rozkrájenou mrkev, cibuli, celer, pórek. Vše promícháme a zahustíme rajčatovým protlakem. Celou směs zalijeme vývarem, nakonec dochutíme česnekem a tymiánem. |
5 | Směs vaříme tak dlouho, dokud se přebytečná tekutina neodpaří. Jakmile v hrnci zůstane asi litr zeleninové směsi, můžeme ji propasírovat přes síto. |
6 | Omáčku nakonec zahustíme jíškou. Tu zhotovíme následně: do rozpuštěného másla postupně přidáváme mouku a mícháme tak dlouho, dokud jíška nezrůžoví. Hotovou jíšku promícháme s horkou omáčkou. Celou omáčku ještě chvíli povaříme, ochutíme pepřem, solí a mletou paprikou. |
Poznámka
Servírujeme teplé.