Brusinkový krém

Celkový čas:
60 minut
Doba přípravy:
20 minut
Doba vaření:
40 minut

Ingredience

Počet porcí
200 g
Anglická slanina
50 g
Celer bulvový
2 stroužek
Česnek
50 g
Cibule
50 g
Máslo čerstvé
500 g
Mouka pšeničná hladká T 650
50 g
Mrkev kořen
1 g
Paprika mletá sladká
1 g
Pepř černý mletý
50 g
Pórek
400 g
Protlak rajčatový
500 g
Rajčata
1 g
Sůl
1 g
Tymián sušený
5 l
Vývar zeleninový
100 g
Kompot brusinkový
30 g
Křen nakládaný
1 špetka
Pepř černý mletý
1 špetka
Sůl
100 ml
Víno bílé
200 ml
Vývar z hovězích kostí

Postup

1

Brusinkový kompot rozmícháme s hovězím vývarem, poté krátce povaříme. K brusninkám i vývaru přidáme víno a křen. Vše zamícháme, opět přivedeme k varu. Celou směs vaříme, dokud nezhoustne. Nakonec vše promícháme s omáčkou z rajčat se slaninou, kterou připravíme podle níže uvedeného stejnojmenného receptu. Vše ještě prohřejeme, podle chuti osolíme a opepříme.

2

Tuto omáčku podáváme k pečenému říčnímu okounovi.

3

Omáčka z rajčat se slaninou:

4

Na kostičky pokrájenou slaninu vložíme do hrnce a orestujeme. Jakmile slanina pustí tuk, vsypeme rajčata, zbavená slupek a zrníček. K rajčatům a slanině ještě přimícháme na kostičky nakrájenou mrkev, cibuli, celer a pórek. Vše promícháme a zahustíme rajčatovým protlakem. Celou směs zalijeme vývarem, nakonec dochutíme česnekem a tymiánem.

5

Směs vaříme tak dlouho, dokud se přebytečná tekutina neodpaří. Jakmile v hrnci zůstane asi 1 litr zeleninové směsi, můžeme ji propasírovat přes síto.

6

Omáčku nakonec zahustíme jíškou. Jíšku nyní připravíme následovně: do rozpuštěného másla postupně přidáváme mouku a mícháme tak dlouho, dokud jíška nezrůžoví. Hotovou jíšku promícháme s horkou omáčkou. Celou omáčku ještě chvíli povaříme, ochutíme pepřem, solí a mletou paprikou.

Nutriční hodnoty

Kalorie 703 kcal
Bílkoviny 22 g
Sacharidy 93 g
Tuky 39 g
Uhlovodany 43 g
Cholesterol 29,6 mg
Draslík 969,0 mg
Sodík 3 g
Vláknina 15 g
Vitamín A 0,0 mg
Vitamín B6 0,5 mg
Vitamín B12 0,0 mg
Vitamín C 40,8 mg
Vitamín E 4,1 mg
Vápník 0,0 mg
Železo 9,6 mg

Sdílet


Komentáře a hodnocení

Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz