Karamelová omáčka na červeném víně

Celkový čas:
25 minut
Doba přípravy:
10 minut
Doba vaření:
15 minut

Ingredience

Počet porcí
2 ks
Cibule
2 polévková lžíce
Cukr krupice
100 g
Máslo čerstvé
1 g
Pepř černý mletý
1 g
Sůl
1 g
Tymián čerstvý
250 ml
Víno červené
200 ml
Víno portské
200 ml
Červená řepa sterilovaná
2 ks
Cibule
4 g
Cukr krupice
10 g
Máslo čerstvé
10 ml
Ocet Sherry
1 g
Pepř černý mletý
1 g
Petržel - nať
1 g
Sůl
200 ml
Víno červené

Postup

1

Máslo rozpustíme v kastrůlku, přisypeme k němu cukr. Počkáme až cukr zkaramelizuje, poté přidáme cibuli a promícháme. Vše podlijeme šťávou z červené řepy, vínem, octem a promícháme. Nyní celou směs přivedeme k varu a vaříme tak dlouho, dokud nezhoustne. Poté zahustíme máslovou omáčkou na červeném víně. Karamelovou omáčku ještě promícháme s nasekanou petrželkou, dle chuti osolíme a opepříme. Podáváme k pečenému kuřeti.

2

Máslová omáčka na červeném víně: cukr nasypeme do hrnce, pomalu prohříváme a promícháváme. Jakmile zkaramelizuje, přidáme do něj na poloviny koleček pokrájenou cibuli. Obalíme ji v karamelu, poté smícháme s červeným vínem. Vše přivedeme k varu. Jakmile se tekutina odpaří na polovinu, přilijeme portské víno, ochutíme tymiánem. Opět necháme přebytečnou tekutinu odpařit. Jakmile v hrnci zůstane jen přibližně 150 ml, přecedíme. Do ještě teplé tekutiny zašleháme ztuhlé máslo, nakrájené na kostičky. Dle chuti přidáme sůl a pepř.

Nutriční hodnoty

Kalorie 485 kcal
Bílkoviny 2 g
Sacharidy 36 g
Tuky 23 g
Uhlovodany 36 g
Cholesterol 33,0 mg
Draslík 421,4 mg
Sodík 337,8 mg
Vláknina 6 g
Vitamín A 0,0 mg
Vitamín B6 0,2 mg
Vitamín B12 0,0 mg
Vitamín C 9,4 mg
Vitamín E 0,1 mg
Vápník 0,0 mg
Železo 31,7 mg

Sdílet


Komentáře a hodnocení

Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz