Karamelová omáčka na červeném víně
- Celkový čas:
- 25 minut
- Doba přípravy:
- 10 minut
- Doba vaření:
- 15 minut
Ingredience
- Počet porcí
- 2 ks
- Cibule
- 2 polévková lžíce
- Cukr krupice
- 100 g
- Máslo čerstvé
- 1 g
- Pepř černý mletý
- 1 g
- Sůl
- 1 g
- Tymián čerstvý
- 250 ml
- Víno červené
- 200 ml
- Víno portské
- 200 ml
- Červená řepa sterilovaná
- 2 ks
- Cibule
- 4 g
- Cukr krupice
- 10 g
- Máslo čerstvé
- 10 ml
- Ocet Sherry
- 1 g
- Pepř černý mletý
- 1 g
- Petržel - nať
- 1 g
- Sůl
- 200 ml
- Víno červené
Postup
1 | Máslo rozpustíme v kastrůlku, přisypeme k němu cukr. Počkáme až cukr zkaramelizuje, poté přidáme cibuli a promícháme. Vše podlijeme šťávou z červené řepy, vínem, octem a promícháme. Nyní celou směs přivedeme k varu a vaříme tak dlouho, dokud nezhoustne. Poté zahustíme máslovou omáčkou na červeném víně. Karamelovou omáčku ještě promícháme s nasekanou petrželkou, dle chuti osolíme a opepříme. Podáváme k pečenému kuřeti. |
2 | Máslová omáčka na červeném víně: cukr nasypeme do hrnce, pomalu prohříváme a promícháváme. Jakmile zkaramelizuje, přidáme do něj na poloviny koleček pokrájenou cibuli. Obalíme ji v karamelu, poté smícháme s červeným vínem. Vše přivedeme k varu. Jakmile se tekutina odpaří na polovinu, přilijeme portské víno, ochutíme tymiánem. Opět necháme přebytečnou tekutinu odpařit. Jakmile v hrnci zůstane jen přibližně 150 ml, přecedíme. Do ještě teplé tekutiny zašleháme ztuhlé máslo, nakrájené na kostičky. Dle chuti přidáme sůl a pepř. |
Nutriční hodnoty
Kalorie | 485 kcal |
Bílkoviny | 2 g |
Sacharidy | 36 g |
Tuky | 23 g |
Uhlovodany | 36 g |
Cholesterol | 33,0 mg |
Draslík | 421,4 mg |
Sodík | 337,8 mg |
Vláknina | 6 g |
Vitamín A | 0,0 mg |
Vitamín B6 | 0,2 mg |
Vitamín B12 | 0,0 mg |
Vitamín C | 9,4 mg |
Vitamín E | 0,1 mg |
Vápník | 0,0 mg |
Železo | 31,7 mg |
Komentáře a hodnocení