Dušené jehněčí na špízu
- Celkový čas:
- 135 minut
- Doba přípravy:
- 15 minut
- Doba vaření:
- 120 minut
Ingredience
- Počet porcí
- 6 stroužek
- Česnek
- 1 ks
- Cibule
- 800 g
- Jehněčí maso
- 0,3 kávová lžička
- Nové koření celé
- 80 ml
- Olej olivový
- 2 špetka
- Pepř černý mletý
- 1 ks
- Rozmarýn čerstvý
- 1 kávová lžička
- Sůl
- 250 ml
- Víno bílé
- 510 ml
- Voda pitná
- 200 g
- Zakysaná smetana
Postup
1 | Jehněčí maso nakrájíme na větší kostky. |
2 | V misce smícháme 80 ml bílého vína se třemi prolisovanými stroužky česneku, opepříme a osolíme a přilijeme 60 ml vody. Maso klademe do marinády a necháme jeden den odležet v chladničce. |
3 | Po uplynutí doby marinování kostky masa vyjmeme a napichujeme na špízy. Smažíme na rozehřátém oleji přikryté pokličkou. Po pěti minutách přidáme prolisované zbylé stroužky česneku, najemno nasekanou cibuli, nové koření a nasekaný čerstvý rozmarýn. Osolíme, promícháme a přilijeme zbylé víno a 450 ml vody. Dusíme zvolna asi 90 minut, poté vmícháme zakysanou smetanu a dusíme ještě asi 20 minut. |
Nutriční hodnoty
Kalorie | 750 kcal |
Bílkoviny | 24 g |
Sacharidy | 9 g |
Tuky | 54 g |
Uhlovodany | 9 g |
Cholesterol | 185,7 mg |
Draslík | 217,8 mg |
Sodík | 245,4 mg |
Vláknina | 3 g |
Vitamín A | 0,0 mg |
Vitamín B6 | 0,2 mg |
Vitamín B12 | 0,0 mg |
Vitamín C | 5,8 mg |
Vitamín E | 0,2 mg |
Vápník | 0,0 mg |
Železo | 2 g |
Komentáře a hodnocení