Aspik s kuřecími prsy a kachními játry

Celkový čas:
90 minut
Doba přípravy:
45 minut
Doba vaření:
45 minut

Ingredience

Počet porcí
2 polévková lžíce
Balsamico ocet
1,5 kávová lžička
Estragon
2 ks
Játra kachní
1 polévková lžíce
Kapary
300 g
Kuřecí prsa
1 polévková lžíce
Máslo čerstvé
1 polévková lžíce
Olej olivový
2 kávová lžička
Šalvěj čerstvá
1 kávová lžička
Sůl
50 ml
Víno portské
500 g
Vývar slepičí
8 plátek
Želatina

Postup

1

Plátky želatiny dáme do misky se studenou vodou a necháme je nabobtnat.

2

Slepičí vývar přivedeme k varu, přilijeme bílé víno, přidáme sůl a ochutíme balsamico octem. Vývar přecedíme, přidáme k němu vymačkanou želatinu, kterou ve vývaru rozpustíme. Nevaříme.

3

V pánvi rozpálíme máslo a na něm zprudka orestujeme kuřecí prsa (bez kůže) z každé strany asi 2-3 minuty. Maso vyjmeme z omastku a po obou stranách ho posypeme špetkou soli a 1 1/2 lžičkou estragonových lístků a 2 lžičkami drobně pokrájené šalvěje. Vychlazené zešikma nakrájíme na plátky silné 1 cm. Dlaní je roztlačíme a odložíme na talíř. Upečená kachní játra pokrájíme na plátky. Formu na terinu vymažeme olejem, vyložíme průhlednou potravinářskou fólií.

4

Při mírné teplotě si prohřejeme 75 ml tekutiny na aspik a za stálého míchání prohřejeme a část tekutiny nalijeme do formy. Potom do něj naskládáme 1/2 kachních jater, proložíme kapary a dáme do chladničky ztuhnout. Zbylou tekutinu prohřejeme, játra zalijeme a znovu necháme v chladničce ztuhnout.

5

Zbývající tekutinu znovu pomalu pohřejeme, vložíme do něj plátky kuřete a necháme "táhnout". Potom je navrstvíme do formy. Tento postup opakujeme s játry a znovu s kuřecími plátky. Nakonec vše zalijeme vrstvou aspiku, necháme ztuhnout, nádobu uzavřeme a dáme do chladničky na 12 hodin tuhnout.

Nutriční hodnoty

Kalorie 297 kcal
Bílkoviny 38 g
Sacharidy 10 g
Tuky 9 g
Uhlovodany 10 g
Cholesterol 563,5 mg
Draslík 618,3 mg
Sodík 840,1 mg
Vláknina 2 g
Vitamín A 40 g
Vitamín B6 1,4 mg
Vitamín B12 0,1 mg
Vitamín C 7,3 mg
Vitamín E 0,3 mg
Vápník 0,0 mg
Železo 32,8 mg

Sdílet


Komentáře a hodnocení

Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz