Křehký holandský koláč s jablky

95 min.
Evropa

Ingredience

Počet porcí:
10

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
1921 kcal
Bílkoviny
43 g
Tuky
160 g
Sacharidy
108 g
Vláknina
21 g
Cukr
35 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    V míse si smícháme hladkou mouku, tuhé máslo, špetku soli s 5-6 lžícemi vody. Mouku s přísadami promícháme vidličkou a pomocí rukou těsto rychle propracujeme tak, aby bylo hladké, vláčné. Pak těsto zabalíme do fólie a dáme do chladničky na 3 hodiny odpočinout.
  • 2
    Omyté hrozinky, pokrájenou citronovou kůru a vlašské ořechy namočíme do rumu.
  • 3
    Sladká jablka omyjeme, oloupeme, rozkrojíme a zbavíme jadřinců. Pak je nakrájíme na čtvrtky a do klenby každé čtvrtky jablka si uděláme nožem hluboké zářezy, které pokapeme citronovou šťávou.
  • 4
    Na pomoučeném vále rozdělíme těsto na 2 díly, jeden větší, druhý menší. Z většího dílu těsta si na vále vyválíme placku asi 5 mm silnou. Lze ho také vyválet jednodušeji v průhledné potravinářské fólii, těsto se pak nedrobí a práce jde snadněji. (Nepotřebujeme tak ani další mouku, která bývá příčinou drobení těsta.) Plackou vyložíme máslem vymazanou rozevírací formu, těsto propícháme na několika místech vidličkou a dáme do předehřáté trouby na 5-10 minut zapéct bez náplně. Tímto předpečením zabráníme provlhčení těsta. Po vyjmutí těsto potřeme rozehřátým máslem a vysypeme nastrouhanými ořechy. Jablka poskládáme na těsto tak, že řezná plocha bude vespod. Jablka posypeme hrozinkami, ořechy namočenými v rumu, cukrem a skořicovým cukrem.
  • 5
    Druhý díl vyválíme na placku tak velkou, jako je průměr formy a přikryjeme jablkovou náplň, rukama víko přitlačíme, aby nám vyšel vzduch, okraje většího těsta přeložíme dovnitř a povrch potřeme žloutkem. Uprostřed koláče si uděláme malý otvor (kvůli unikající páře) a dáme do předehřáté trouby péct. Pečeme při 180 °C přibližně 55 minut do zlatohněda.
  • 6
    Upečený koláč necháme vychladnout, potom otevřeme boční stranu formy a odstraníme ji. Koláč nakrájíme na porce, posypeme moučkovým cukrem a podáváme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.