Bramborový nákyp s hráškem a rajčatovou omáčkou

70 min.
Tunisko

Ingredience

Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
492 kcal
Bílkoviny
23 g
Tuky
17 g
Sacharidy
66 g
Vláknina
13 g
Cukr
49 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Oloupeme brambory, rozčtvrtíme a v osolené vodě vaříme 20-25 minut. Mezitím oloupeme česnek a cibule, nakrájíme nahrubo a cca 5-7 minut orestujeme dozlatova na 4 lžících rozpáleného oleje.
  • 2
    Hrášek nasypeme do vody, přidáme bobkový list a hřebíček, přivedeme k varu, cca 5 minut povaříme. Opláchneme petrželku, lístky nasekáme.
  • 3
    Uvařené brambory slijeme a rozmačkáme na hrubší kaši. Hrášek necháme okapat na cedníku, vyjmeme bobkový list a hřebíček, vývar odložíme. Do brambor vmícháme cibuli, česnek, hrášek a petrželku.
  • 4
    Troubu rozpálíme na 225 °C, nákypovou formu vymažeme tukem. Harissu smícháme se 4 lžícemi vývaru z hrášku, přidáme vejce, ochutíme solí a pepřem, vmícháme do brambor. Směs přemístíme do formy, urovnáme, pokapeme zbytkem oleje a pečeme cca 25-30 minut dohněda.
  • 5
    Připravíme omáčku. Rajčata spaříme vroucí vodou, oloupeme, odstraníme semínka a nakrájíme. Cibuli a česnek oloupeme, nasekáme, na rozpáleném oleji osmahneme dozlatova. Přidáme rajčata a za stálého míchání dusíme cca 4 minuty, dokud se tekutina neodpaří. Ochutíme římským kmínem, koriandrem, přilijeme zbytek vývaru z hrášku a zeleninový vývar. Povaříme cca 10 minut, poté vmícháme protlak a harissu, osolíme a opeříme.
  • 6
    Upečený nákyp nakrájíme na kousky a podáváme s omáčkou.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.