Vánočka mojí maminky
- Celkový čas:
- 110 minut
- Doba přípravy:
- 60 minut
- Doba vaření:
- 50 minut
Ingredience
- Počet porcí
- 200 g
- Cukr moučkový
- 1 ks
- Cukr vanilka
- 50 g
- Droždí
- 80 g
- Hrozinky
- 100 g
- Mandle loupané
- 50 g
- Máslo čerstvé
- 5 dl
- Mléko polotučné
- 1000 g
- Mouka pšeničná hladká T 650
- 150 g
- Sádlo škvařené
- 10 g
- Sůl
- 2 ks
- Vaječný žloutek slepičí
Postup
1 | Do mísy nasypeme hladkou mouku. Dopřostřed uděláme jamku, do které nalijeme trochu vlažného mléka, přidáme 1 lžíci cukru a droždí. Uděláme tím kvásek, který necháme zkynout. Když kvásek vykyne, přidáme ostatní přísady kromě hrozinek a mandlí. Mléko (musí mít pokojovou teplotu), vlažné rozpuštěné máslo a sádlo, rozšlehané žloutky, cukr moučkový i vanilkový. Zaděláme těsto. Nakonec přidáme rozinky (můžou být v rumu naložené) a část nasekaných mandlí. |
2 | Těsto zpracováváme tak dlouho, dokud se nepřestane lepit na stěnu nádoby. Potom těsto přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout. Během kynutí těsto 3x promícháme. |
3 | Po vykynutí těsto vyklopíme na pomoučený vál a rozdělíme na 9 dílů. Budeme plést cop ze 4, 3 a 2 válečků. Nejprve si uděláme kuličky, ze kterých vyválíme válečky dlouhé asi 30 cm a pleteme vánočku. Do každé vrstvy copů uděláme hranou ruky uprostřed cestičku a vyložíme ji nasekanými mandlemi. Konce copů vždy založíme dospod vánočky. Upletenou vánočku necháme ještě chvíli vykynout na pekáči vyloženém pečicím papírem a potřeme ji ušlehaným vejcem. Pečeme zvolna asi 50 minut. V polovině pečení můžeme vánočku přikrýt shora alobalem, aby se nepřipálila. |
4 | Ještě teplou vánočku sypeme cukrem. |
Nutriční hodnoty
Kalorie | 500 kcal |
Bílkoviny | 12 g |
Sacharidy | 70 g |
Tuky | 19 g |
Uhlovodany | 19 g |
Cholesterol | 66,4 mg |
Draslík | 132,8 mg |
Sodík | 383,9 mg |
Vláknina | 5 g |
Vitamín A | 0,0 mg |
Vitamín B6 | 0,1 mg |
Vitamín B12 | 0,0 mg |
Vitamín C | 0,1 mg |
Vitamín E | 0,1 mg |
Vápník | 0,0 mg |
Železo | 5,3 mg |
Vanočka je luxusní, je si myslím, že je chyba v poměru mléka. Ne 5dl, ale 50dl (500ml). Jinak je těsto vynikajici a upečená dlouho vydrží vláčná.
Vrať se do školy . 1litr = 10 dcl. 1/2 l = 5 dcl, těch tvých 50 dcl = 5litrú
Komentáře a hodnocení