Vánočka mojí maminky

Celkový čas:
110 minut
Doba přípravy:
60 minut
Doba vaření:
50 minut

Ingredience

Počet porcí
200 g
Cukr moučkový
1 ks
Cukr vanilka
50 g
Droždí
80 g
Hrozinky
100 g
Mandle loupané
50 g
Máslo čerstvé
5 dl
Mléko polotučné
1000 g
Mouka pšeničná hladká T 650
150 g
Sádlo škvařené
10 g
Sůl
2 ks
Vaječný žloutek slepičí

Postup

1

Do mísy nasypeme hladkou mouku. Dopřostřed uděláme jamku, do které nalijeme trochu vlažného mléka, přidáme 1 lžíci cukru a droždí. Uděláme tím kvásek, který necháme zkynout. Když kvásek vykyne, přidáme ostatní přísady kromě hrozinek a mandlí. Mléko (musí mít pokojovou teplotu), vlažné rozpuštěné máslo a sádlo, rozšlehané žloutky, cukr moučkový i vanilkový. Zaděláme těsto. Nakonec přidáme rozinky (můžou být v rumu naložené) a část nasekaných mandlí.

2

Těsto zpracováváme tak dlouho, dokud se nepřestane lepit na stěnu nádoby. Potom těsto přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout. Během kynutí těsto 3x promícháme.

3

Po vykynutí těsto vyklopíme na pomoučený vál a rozdělíme na 9 dílů. Budeme plést cop ze 4, 3 a 2 válečků. Nejprve si uděláme kuličky, ze kterých vyválíme válečky dlouhé asi 30 cm a pleteme vánočku. Do každé vrstvy copů uděláme hranou ruky uprostřed cestičku a vyložíme ji nasekanými mandlemi. Konce copů vždy založíme dospod vánočky. Upletenou vánočku necháme ještě chvíli vykynout na pekáči vyloženém pečicím papírem a potřeme ji ušlehaným vejcem. Pečeme zvolna asi 50 minut. V polovině pečení můžeme vánočku přikrýt shora alobalem, aby se nepřipálila.

4

Ještě teplou vánočku sypeme cukrem.

Nutriční hodnoty

Kalorie 500 kcal
Bílkoviny 12 g
Sacharidy 70 g
Tuky 19 g
Uhlovodany 19 g
Cholesterol 66,4 mg
Draslík 132,8 mg
Sodík 383,9 mg
Vláknina 5 g
Vitamín A 0,0 mg
Vitamín B6 0,1 mg
Vitamín B12 0,0 mg
Vitamín C 0,1 mg
Vitamín E 0,1 mg
Vápník 0,0 mg
Železo 5,3 mg

Sdílet


Komentáře a hodnocení

Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz
světluška
Vánočka mojí maminky
Přidala jsem rum a citrónovou kůru. Potřela jsem jen bílkem. Zkoušela jsem péci z poloviční dávky nejprve na 170 stupňů 10 min, později na 150 stupňů 25 min. Výborná. Děkuji za tip. Chválím smile

jirca.andrlova@seznam.cz
Nikča
Vanočka je luxusní, je si myslím, že je chyba v poměru mléka. Ne 5dl, ale 50dl (500ml). Jinak je těsto vynikajici a upečená dlouho vydrží vláčná.

adam.madl@post.cz
Vánočka mojí maminky
Vrať se do školy tongue. 1litr = 10 dcl. 1/2 l = 5 dcl, těch tvých 50 dcl = 5litrú

světluška
Vánočka mojí maminky
Myslím, že je to v pořádku :). 5 dl = 500ml