Svíčková omáčka
- Celkový čas:
- 190 minut
- Doba přípravy:
- 40 minut
- Doba vaření:
- 150 minut
Ingredience
- Počet porcí
- 1 kávová lžička
- Bobkový list
- 100 g
- Celer bulvový
- 1 ks
- Cibule
- 2 kávová lžička
- Citronová šťáva
- 1 polévková lžíce
- Cukr krupice
- 2 polévková lžíce
- Máslo čerstvé
- 4 polévková lžíce
- Mouka pšeničná hladká T 650
- 4 ks
- Mrkev kořen
- 1 kávová lžička
- Nové koření celé
- 1 polévková lžíce
- Ocet vinný
- 1 kávová lžička
- Pepř černý celý
- 3 ks
- Petržel kořen
- 60 g
- Slanina vepřová
- 500 ml
- Smetana 12% (konzumní)
- 1 kávová lžička
- Sůl
- 250 g
- Vepřové maso libové
- 1,5 l
- Voda pitná
Postup
1 | Nejdříve očistíme mrkev, celer, petržel a cibuli. Zeleninu, kromě cibule nakrájíme na větší kusy. |
2 | Maso omyjeme nakrájíme na větší kusy a slaninou prošpikujeme. |
3 | Ve velkém hrnci rozpustíme máslo, přidáme maso a zeleninu, krátce osmahneme, přisypeme pepř, nové koření, bobkový list, trochu cukru a zalijeme horkou vodou, přidáme ocet a trochu soli. |
4 | Takto necháme na mírném ohni vařit zhruba dvě hodiny. |
5 | Když je maso hotové vyndáme jej. |
6 | Tekutinu přes síto přelijeme do jiného hrnce či nádoby. |
7 | Zachycenou zeleninu a koření dáme stranou, tekutinu vrátíme do hrnce. |
8 | Mrkev, celer a petržel nožem nakrájíme na co nejmenší kousky, ty vrátíme do tekutiny. |
9 | Znovu zahřejeme a přilijeme po troškách smetanu promíchanou s moukou, omáčka se nám zahustí. |
10 | Omáčku stačí ochutit trochou cukru, citrónovou šťávou a popřípadě ještě solí. |
11 | Hotovou omáčku servírujeme z dostatečným množstvím masa, nakrájeného na plátky. |
Nutriční hodnoty
Kalorie | 410 kcal |
Bílkoviny | 15 g |
Sacharidy | 24 g |
Tuky | 258 g |
Uhlovodany | 12 g |
Cholesterol | 77,7 mg |
Draslík | 536,3 mg |
Sodík | 279,8 mg |
Vláknina | 14 g |
Vitamín A | 0,0 mg |
Vitamín B6 | 0,1 mg |
Vitamín B12 | 0,0 mg |
Vitamín C | 102,9 mg |
Vitamín E | 0,7 mg |
Vápník | 0,0 mg |
Železo | 1 g |
Komentáře a hodnocení