Svíčková omáčka

Celkový čas:
190 minut
Doba přípravy:
40 minut
Doba vaření:
150 minut

Ingredience

Počet porcí
1 kávová lžička
Bobkový list
100 g
Celer bulvový
1 ks
Cibule
2 kávová lžička
Citronová šťáva
1 polévková lžíce
Cukr krupice
2 polévková lžíce
Máslo čerstvé
4 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká T 650
4 ks
Mrkev kořen
1 kávová lžička
Nové koření celé
1 polévková lžíce
Ocet vinný
1 kávová lžička
Pepř černý celý
3 ks
Petržel kořen
60 g
Slanina vepřová
500 ml
Smetana 12% (konzumní)
1 kávová lžička
Sůl
250 g
Vepřové maso libové
1,5 l
Voda pitná

Postup

1

Nejdříve očistíme mrkev, celer, petržel a cibuli. Zeleninu, kromě cibule nakrájíme na větší kusy.

2

Maso omyjeme nakrájíme na větší kusy a slaninou prošpikujeme.

3

Ve velkém hrnci rozpustíme máslo, přidáme maso a zeleninu, krátce osmahneme, přisypeme pepř, nové koření, bobkový list, trochu cukru a zalijeme horkou vodou, přidáme ocet a trochu soli.

4

Takto necháme na mírném ohni vařit zhruba dvě hodiny.

5

Když je maso hotové vyndáme jej.

6

Tekutinu přes síto přelijeme do jiného hrnce či nádoby.

7

Zachycenou zeleninu a koření dáme stranou, tekutinu vrátíme do hrnce.

8

Mrkev, celer a petržel nožem nakrájíme na co nejmenší kousky, ty vrátíme do tekutiny.

9

Znovu zahřejeme a přilijeme po troškách smetanu promíchanou s moukou, omáčka se nám zahustí.

10

Omáčku stačí ochutit trochou cukru, citrónovou šťávou a popřípadě ještě solí.

11

Hotovou omáčku servírujeme z dostatečným množstvím masa, nakrájeného na plátky.

Nutriční hodnoty

Kalorie 410 kcal
Bílkoviny 15 g
Sacharidy 24 g
Tuky 258 g
Uhlovodany 12 g
Cholesterol 77,7 mg
Draslík 536,3 mg
Sodík 279,8 mg
Vláknina 14 g
Vitamín A 0,0 mg
Vitamín B6 0,1 mg
Vitamín B12 0,0 mg
Vitamín C 102,9 mg
Vitamín E 0,7 mg
Vápník 0,0 mg
Železo 1 g

Sdílet


Komentáře a hodnocení

Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz
orai
Svíčková omáčka
Doporucuji

sarka01
Svíčková omáčka
Výborná varianta Svíčkové, pro ty, kdo nemají troubu na upečení masa a zeleninysmile