Rizoto z vepřového masa

Celkový čas:
60 minut
Doba přípravy:
20 minut
Doba vaření:
40 minut

Ingredience

Počet porcí
300 g
Cibule
300 g
Lečo sterilované
1 g
Pepř černý mletý
800 g
Rýže loupaná
25 g
Sůl
200 g
Sýr Eidam cihla 40%
120 g
Tuk
750 g
Vepřový ořez
1200 ml
Voda pitná

Postup

1

Vepřovou plec nebo ořez omyjeme a nakrájíme na drobné kousky.

2

Cibuli oloupeme, nakrájíme na drobno a osmažíme ji na tuku dorůžova. Přidáme maso, mírně osmahneme, osolíme, opepříme a za občasného promíchání krátce podusíme.

3

Potom přidáme lečo, krátce podusíme, přidáme opranou a spařenou rýži, vodu a zvolna zavaříme. Pod poklicí dusíme doměkka.

4

Nakonec rizoto lehce promícháme.

5

Hotový pokrm tvarujeme v šálku, vyklopíme na nahřátý talíř a při podávání posypeme strouhaným sýrem.

Nutriční hodnoty

Kalorie 581 kcal
Bílkoviny 27 g
Sacharidy 70 g
Tuky 20 g
Uhlovodany 70 g
Cholesterol 73,4 mg
Draslík 454,9 mg
Sodík 1 g
Vláknina 6 g
Vitamín A 0,6 mg
Vitamín B6 0,5 mg
Vitamín B12 0,0 mg
Vitamín C 2,2 mg
Vitamín E 0,1 mg
Vápník 0,0 mg
Železo 2,4 mg

Sdílet


Komentáře a hodnocení

Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz
Aleisa
Rizoto z vepřového masa
Klasické rizoto z jídelen a meníčkových restaurací. Doma dělávám taky s lečem a tohle rizoto nám chutná. Může se připravit i tak, že se zvlášť dusí maso, zvlášť se připraví rýže a pak se vše smíchá dohromady a nechá chvíli v teple tzv. odležet. Rýži používám parboiled.

Blaha
Uživatel uvařil tento recept
Bod 1 a 2 OK, já však místo leča používám zmrazenou polevkovou směs (zelenina), kterou samoastatně podusím na másle a ve finále vše smíchám v míse (tj. maso, zel. směs a rýži). Velmi se mi líbí nápad s tvarováním v šálku.

Aleisa
Rizoto z vepřového masa
Na tvarování používám nerezové tvořítko - kruh. Dostanou koupit o různém průměru. Je to lepší než hrníček. Má to tu výhodu, že se potravina dá shora umačkat a pak se kruh lehce a pomalu vytáhne nahoru. Podávám tak i např. vařené mačkané brambory apd. A jinak do leča si každý přidává, na co je zvyklý a co má rád smile Já právě to lečo, nebo v sezóně čerstvé papriky a rajčata. A jestli bych použila polévkovou směs zeleniny, tak bych přidala i konzervovaná drcená rajčata..smile

Aleisa
Rizoto z vepřového masa
Překlepla jsem se, do rizota si každý přidává, na co je zvyklý a má rád.blink