Rizoto z vepřového masa
- Celkový čas:
- 60 minut
- Doba přípravy:
- 20 minut
- Doba vaření:
- 40 minut
Ingredience
- Počet porcí
- 300 g
- Cibule
- 300 g
- Lečo sterilované
- 1 g
- Pepř černý mletý
- 800 g
- Rýže loupaná
- 25 g
- Sůl
- 200 g
- Sýr Eidam cihla 40%
- 120 g
- Tuk
- 750 g
- Vepřový ořez
- 1200 ml
- Voda pitná
Postup
1 | Vepřovou plec nebo ořez omyjeme a nakrájíme na drobné kousky. |
2 | Cibuli oloupeme, nakrájíme na drobno a osmažíme ji na tuku dorůžova. Přidáme maso, mírně osmahneme, osolíme, opepříme a za občasného promíchání krátce podusíme. |
3 | Potom přidáme lečo, krátce podusíme, přidáme opranou a spařenou rýži, vodu a zvolna zavaříme. Pod poklicí dusíme doměkka. |
4 | Nakonec rizoto lehce promícháme. |
5 | Hotový pokrm tvarujeme v šálku, vyklopíme na nahřátý talíř a při podávání posypeme strouhaným sýrem. |
Nutriční hodnoty
Kalorie | 581 kcal |
Bílkoviny | 27 g |
Sacharidy | 70 g |
Tuky | 20 g |
Uhlovodany | 70 g |
Cholesterol | 73,4 mg |
Draslík | 454,9 mg |
Sodík | 1 g |
Vláknina | 6 g |
Vitamín A | 0,6 mg |
Vitamín B6 | 0,5 mg |
Vitamín B12 | 0,0 mg |
Vitamín C | 2,2 mg |
Vitamín E | 0,1 mg |
Vápník | 0,0 mg |
Železo | 2,4 mg |
Rizoto z vepřového masa
Klasické rizoto z jídelen a meníčkových restaurací. Doma dělávám taky s lečem a tohle rizoto nám chutná. Může se připravit i tak, že se zvlášť dusí maso, zvlášť se připraví rýže a pak se vše smíchá dohromady a nechá chvíli v teple tzv. odležet. Rýži používám parboiled.
Klasické rizoto z jídelen a meníčkových restaurací. Doma dělávám taky s lečem a tohle rizoto nám chutná. Může se připravit i tak, že se zvlášť dusí maso, zvlášť se připraví rýže a pak se vše smíchá dohromady a nechá chvíli v teple tzv. odležet. Rýži používám parboiled.
Uživatel uvařil tento recept
Bod 1 a 2 OK, já však místo leča používám zmrazenou polevkovou směs (zelenina), kterou samoastatně podusím na másle a ve finále vše smíchám v míse (tj. maso, zel. směs a rýži). Velmi se mi líbí nápad s tvarováním v šálku.
Bod 1 a 2 OK, já však místo leča používám zmrazenou polevkovou směs (zelenina), kterou samoastatně podusím na másle a ve finále vše smíchám v míse (tj. maso, zel. směs a rýži). Velmi se mi líbí nápad s tvarováním v šálku.
Rizoto z vepřového masa
Na tvarování používám nerezové tvořítko - kruh. Dostanou koupit o různém průměru. Je to lepší než hrníček. Má to tu výhodu, že se potravina dá shora umačkat a pak se kruh lehce a pomalu vytáhne nahoru. Podávám tak i např. vařené mačkané brambory apd. A jinak do leča si každý přidává, na co je zvyklý a co má rád Já právě to lečo, nebo v sezóně čerstvé papriky a rajčata. A jestli bych použila polévkovou směs zeleniny, tak bych přidala i konzervovaná drcená rajčata..
Na tvarování používám nerezové tvořítko - kruh. Dostanou koupit o různém průměru. Je to lepší než hrníček. Má to tu výhodu, že se potravina dá shora umačkat a pak se kruh lehce a pomalu vytáhne nahoru. Podávám tak i např. vařené mačkané brambory apd. A jinak do leča si každý přidává, na co je zvyklý a co má rád Já právě to lečo, nebo v sezóně čerstvé papriky a rajčata. A jestli bych použila polévkovou směs zeleniny, tak bych přidala i konzervovaná drcená rajčata..
Komentáře a hodnocení