Čokoládový koláč s dýní

140 min.

Ingredience

  • Dýňové pyré [40674]
  • krém
    • 450gramůSýr smetanový almette
    • 240gramůDýňové pyré
    • 1kusCukr vanilka
    • 1lžíceLikér krémový - Baileys
    • 3kusyVejce slepičí
    • 1lžíceMouka pšeničná hladká
    • 85gramůČokoláda hořká
    • 7decilitrůVoda pitná
    • 3lžíceCukr moučkový
  • šlehačka
    • 1,5decilitrySmetana 33% (šlehačka)
    • 3lžíceCukr moučkový
    • 1lžíceLikér čokoládový
  • těsto
Počet porcí:
6

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
591 kcal
Bílkoviny
12 g
Tuky
30 g
Sacharidy
75 g
Vláknina
6 g
Cukr
30 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Čokoládové sušenky rozmixujeme, promícháme je s rozehřátým máslem a s 1 lžící medu. Pak přimícháme vrchovatou lžíci mouky a směs dobře promícháme. Směs rovnoměrně vtlačíme do kulaté formy o průměru 22–23 cm. Těsto dáme na střed formy a postupně, od středu, ho rovnoměrně vytlačíme až k okrajům. Pokud se nám těsto lepí na prsty, omočíme si je v práškovém cukru.
  • 2
    Koláčový korpus pečeme v předehřáté troubě při 175 °C 10–15 minut.
  • 3
    V míse si vyšleháme jemný tavený smetanový sýr s dýňovým pyré, práškovým a vanilkovým cukrem a 1,5 lžíce likéru. Nakonec přidáme 3 rozšlehaná vejce a 1 lžíci hladké mouky. Vyšleháme hustý lehký krém.
  • 4
    Rozlámanou čokoládu dáme do misky, kterou posadíme na hrnec s 5–7 dl vody a nad parou ji rozpustíme. Když je čokoláda tekutá, přimícháme do ní 220 g dýňového krému.
  • 5
    Na korpus naneseme světlý krém a tmavý čokoládový krém postupně lžící naneseme na světlý krém. Pomocí vidličky čokoládový krém mírně zamícháme do světlého krému, aby nám vznikla mramorová mozaika.
  • 6
    Koláč dáme do předehřáté trouby na 175 °C a pomalu ho pečeme 40–45 minut dozlatova.
  • 7
    Mezitím si vyšleháme likérovou šlehačku. Vychlazenou smetanu vyšleháme elektrickou metlou do husté pěny. Přidáme lžíci prosátého moučkového cukru, 1 lžíci likéru a ještě chvilku šleháme.
  • 8
    Upečený koláč vyjmeme z trouby a necháme ho vychladnout. Pak ho ozdobíme šlehačkou, rumovými pralinkami a podáváme.
  • 9
    Dýňové pyré [40674]:
  • 10
    Dýni omyjeme, přepůlíme a vydlabeme semínka. Předehřejeme troubu na 180 °C a plech vyložíme pečicím papírem. Obě půlky položíme rozříznutou částí na papír. Pečeme asi 1 hodinu, dokud se dýně nedá propíchnout vidlicí.
  • 11
    Z vychladlé dýně (abychom ji udrželi v rukou) vydlabeme dužinu, pokrájenou rozmixujeme na kaši, kterou dáme do velkého síta. Síto s dýňovým pyré zavěsíme na velkou mísu tak, aby se nedotýkalo dna mísy. Dýňové pyré necháme v sítu v chladničce přes noc. Druhý den ho použijeme podle potřeby, zbytek odložíme do zavařovací sklenice.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.