Velikonoční koblihy

45 min.

Ingredience

Počet porcí:
8

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
887 kcal
Bílkoviny
13 g
Tuky
65 g
Sacharidy
67 g
Vláknina
3 g
Cukr
781 mg
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Do mísy dáme kvasnice, 1 lžičku moučkového cukru a 1.5 dl vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek. V misce si utřeme 6 žloutků s jemným krupicovým cukrem a máslem do pěny. Do vzešlého kvásku postupně přimícháme mouku se špetkou soli, jemně nastrouhanou citronovou kůru, citronovou šťávu, rum, vyšlehané žloutky s máslem a postupně, jak budeme zpracovávat těsto, budeme dolévat mléko.
  • 2
    Těsto nejdříve promícháme a vařečkou dobře zpracujeme, až dělá bubliny. Když se nám těsto přestane lepit na mísu i vařečku, musí být hladké a vláčné. Těsto poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme minimálně 1-1.5 hodinu kynout. Potom těsto dáme na vál, rozválíme ho na placku silnou 3/4 cm. Na jednu polovinu strany položíme na těsto lžičkou džem, ve vzdálenosti asi 8 cm od sebe. Poté přeložíme druhou polovinou těsta a formičkou nebo sklenicí s tenkým okrajem o průměru 7 cm vykrojíme kolečka tak, že džem bude uprostřed. Přebytečné těsto vyválíme, zpracujeme znovu a uděláme koblihy jako předešlé. Těsto zakryjeme utěrkou a necháme ho znovu chvíli nakynout.
  • 3
    Vykynuté koblihy opatrně smažíme ve vysoké vrstvě rozpáleného oleje přibližně 3 cm. První stranu zvolna smažíme dozlatova pod pokličkou asi 30 sekund až 1 minutu. Druhou stranu smažíme bez pokličky. Koblihy musíme hlídat, aby se nám nepřipálily.
  • 4
    Usmažené koblihy opatrně vyjmeme děravou naběračkou a odložíme je na papírovou utěrku, aby okapaly z přebytečného oleje.
  • 5
    Vychladlé koblihy posypeme moučkový cukrem s vanilkovou příchutí.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.