Solený mořský vlk a grilovaný lilek

Celkový čas:
85 minut
Doba přípravy:
60 minut
Doba vaření:
25 minut

Ingredience

Počet porcí
5 ks
Citrony
1000 g
Lilek
400 g
Mořský vlk
50 ml
Olej olivový
1 špetka
Pepř černý mletý
2 ks
Pomeranče
1 kávová lžička
Sůl
2000 g
Sůl mořská
150 ml
Voda pitná

Postup

1

Nakrájíme omytý lilek na plátky silné asi 1 centimetr. Plátky poklademe na plech, osolíme a zakryjeme papírem, který odsaje z lilku přebytečnou vodu. Takto necháme lilek jednu hodinu. Znovu už potom lilek nesolíme, ale pouze otřeme savým papírem.

2

Připravíme pánev, na kterou vlijeme olivový olej, naskládáme na něj lilek a opečeme z obou stran. Okořeníme lilek čerstvě mletým pepřem a podáváme jako přílohu k rybě. Zatímco se lilek hodinu potí, nachystáme ryby.

3

Mořské vlky omyjeme a vykucháme z nich kostry. Odřízneme hřbetní a boční ploutve. Škrabkou z ryb odstraníme šupiny. Do vnitřku každé ryby vložíme jednu snítku tymiánu a citrón, který jsme předtím pokrájeli na čtvrtky.

4

Pečicí plech vyložíme pečicím papírem a pokapeme olivovým olejem. Na papír pak položíme připravené ryby. Hrubou mořskou sůl promícháme s trochu vody a na kousky pokrájenou kůrou ze 2 pomerančů a 3 citronů. Připravenou solnou směsí důkladně posypeme ryby, aby byly celé zakryté. Zahrabeme ryby do soli tak, aby z ní koukala jenom hlava a ocasní ploutev. Předehřejeme troubu na 200 °C a ryby do ní vložíme. Pečeme při této teplotě 25 minut.

5

Z upečené ryby odstraníme solnou vrstvu a oddělíme kůži. Rybu zakápneme olivovým olejem a servírujeme s plátky grilovaného lilku.

Nutriční hodnoty

Kalorie 338 kcal
Bílkoviny 22 g
Sacharidy 39 g
Tuky 20 g
Uhlovodany 39 g
Cholesterol 46,0 mg
Draslík 1 g
Sodík 197 g
Vláknina 34 g
Vitamín A 705,0 mg
Vitamín B6 0,8 mg
Vitamín B12 0,0 mg
Vitamín C 155,0 mg
Vitamín E 0,9 mg
Vápník 0,0 mg
Železo 1,7 mg

Sdílet


Komentáře a hodnocení

Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz