Solený mořský vlk a grilovaný lilek
- Celkový čas:
- 85 minut
- Doba přípravy:
- 60 minut
- Doba vaření:
- 25 minut
Ingredience
- Počet porcí
- 5 ks
- Citrony
- 1000 g
- Lilek
- 400 g
- Mořský vlk
- 50 ml
- Olej olivový
- 1 špetka
- Pepř černý mletý
- 2 ks
- Pomeranče
- 1 kávová lžička
- Sůl
- 2000 g
- Sůl mořská
- 150 ml
- Voda pitná
Postup
1 | Nakrájíme omytý lilek na plátky silné asi 1 centimetr. Plátky poklademe na plech, osolíme a zakryjeme papírem, který odsaje z lilku přebytečnou vodu. Takto necháme lilek jednu hodinu. Znovu už potom lilek nesolíme, ale pouze otřeme savým papírem. |
2 | Připravíme pánev, na kterou vlijeme olivový olej, naskládáme na něj lilek a opečeme z obou stran. Okořeníme lilek čerstvě mletým pepřem a podáváme jako přílohu k rybě. Zatímco se lilek hodinu potí, nachystáme ryby. |
3 | Mořské vlky omyjeme a vykucháme z nich kostry. Odřízneme hřbetní a boční ploutve. Škrabkou z ryb odstraníme šupiny. Do vnitřku každé ryby vložíme jednu snítku tymiánu a citrón, který jsme předtím pokrájeli na čtvrtky. |
4 | Pečicí plech vyložíme pečicím papírem a pokapeme olivovým olejem. Na papír pak položíme připravené ryby. Hrubou mořskou sůl promícháme s trochu vody a na kousky pokrájenou kůrou ze 2 pomerančů a 3 citronů. Připravenou solnou směsí důkladně posypeme ryby, aby byly celé zakryté. Zahrabeme ryby do soli tak, aby z ní koukala jenom hlava a ocasní ploutev. Předehřejeme troubu na 200 °C a ryby do ní vložíme. Pečeme při této teplotě 25 minut. |
5 | Z upečené ryby odstraníme solnou vrstvu a oddělíme kůži. Rybu zakápneme olivovým olejem a servírujeme s plátky grilovaného lilku. |
Nutriční hodnoty
Kalorie | 338 kcal |
Bílkoviny | 22 g |
Sacharidy | 39 g |
Tuky | 20 g |
Uhlovodany | 39 g |
Cholesterol | 46,0 mg |
Draslík | 1 g |
Sodík | 197 g |
Vláknina | 34 g |
Vitamín A | 705,0 mg |
Vitamín B6 | 0,8 mg |
Vitamín B12 | 0,0 mg |
Vitamín C | 155,0 mg |
Vitamín E | 0,9 mg |
Vápník | 0,0 mg |
Železo | 1,7 mg |
Komentáře a hodnocení