Neplněné buchty s borůvkovou omáčkou

55 min.

Ingredience

    • 20gramůDroždí
    • 150gramůCukr krupice
    • 120gramůMáslo čerstvé
    • 0,5kilogramMouka pšeničná hladká
    • 1kusVejce slepičí
    • 20gramůCukr vanilka
    • 1špetkaSůl
    • 0,5litrKompot borůvkový
    • 2lžíceSolamyl
    • 1špetkaSkořice mletá
    • 2lžíceCukr moučkový
    • 2decilitryVoda pitná
    • 0,5litrMléko polotučné
Počet porcí:
6

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
695 kcal
Bílkoviny
14 g
Tuky
20 g
Sacharidy
116 g
Vláknina
1 g
Cukr
45 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    V misce smícháme droždí s 1 lžící cukru. V hrnku ohřejeme 2,5 dl mléka a rozpustíme v něm 75 gramů másla.
  • 2
    Ve větší míse smícháme mouku, vajíčko, 60 gramů krupicového cukru, vanilkový cukr a sůl, přidáme připravené droždí, přilijeme mléko s máslem a vypracujeme hladké těsto, které necháme 15 minut na teplém místě kynout. Pak znovu důkladně prohněteme a necháme kynout dalších 15 minut.
  • 3
    Zapékací mísu nebo pekáč vymažeme a vysypeme strouhankou.
  • 4
    Z vykynutého těsta vytvoříme váleček, který rozkrájíme na 16 stejných částí, které zakulatíme, naskládáme do formy a necháme znovu 15 minut kynout.
  • 5
    Zbylé mléko přihřejeme, rozpustíme v něm zbylé máslo, přimícháme 25 gramů cukru, směsí potřeme buchty a pečeme je 30 minut v troubě, předehřáté na 200 stupňů.
  • 6
    Borůvkový kompot slijeme, šťávu zachytíme a borůvky necháme v cedníku okapat. Polovinu šťávy smícháme se Solamylem, polovinu v hrnku promícháme se skořicí a zbylým krupicovým cukrem, necháme přejít varem, přilijeme zahuštěnou část šťávy, přisypeme borůvky a důkladně promícháme. Již nevaříme. V případě potřeby šťávu naředíme vodou.
  • 7
    Upečené buchty rozdělíme ještě teplé na servírovací talíře, posypeme moučkovým cukrem a podáváme s připravenou teplou borůvkovou omáčkou.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.