Salát z bulguru s pečenou zeleninou
- Celkový čas:
- 65 minut
- Doba přípravy:
- 15 minut
- Doba vaření:
- 50 minut
Ingredience
- Počet porcí
- 400 g
- Bulgur
- 2 ks
- Bylinky čerstvé - svazek
- 4 stroužek
- Česnek
- 100 g
- Cibule červená
- 50 ml
- Citronová šťáva
- 800 g
- Cuketa
- 300 g
- Fenykl sladký - hlíza
- 400 g
- Lilek
- 30 ml
- Ocet vinný
- 80 g
- Olej olivový
- 200 g
- Olej olivový extra panenský
- 250 g
- Paprika červená
- 2 g
- Pepř černý mletý
- 12 g
- Sůl
- 1,5 l
- Voda pitná
Postup
1 | Bulgur nasypeme do misky, zalijeme vodou a necháme 20 minut bobtnat. Scedíme, nasypeme do hrnce, zalijeme čerstvou vodou a vaříme 20 minut doměkka. Scedíme a necháme vychladnout. Cuketu nakrájíme na silnější kolečka, fenykl nakrájíme nahrubo, papriky rozkrojíme, vybereme jádřince a lusk necháme vcelku, lilek nakrájíme na větší kusy, cibuli oloupeme a rozčtvrtíme, česnek nakrájíme na plátky. |
2 | Zeleninu promícháme s olivovým olejem, nasypeme na plech v jedné vrstvě, vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 30 minut. Občas zeleninu promícháme, aby se opekla ze všech stran. Upečenou zeleninu pokapeme octem a necháme vychladnout. Zeleninu doplníme čerstvými bylinkami a všechno nadrobno posekáme. |
3 | Bulgur nasypeme do salátové mísy, přisypeme posekanou zeleninu s bylinkami, zalijeme panenským olejem, citronovou šťávou, osolíme, opepříme a promícháme. |
Nutriční hodnoty
Kalorie | 499 kcal |
Bílkoviny | 10 g |
Sacharidy | 51 g |
Tuky | 32 g |
Uhlovodany | 51 g |
Cholesterol | 0,0 mg |
Draslík | 833,3 mg |
Sodík | 629,1 mg |
Vláknina | 28 g |
Vitamín A | 0,0 mg |
Vitamín B6 | 0,5 mg |
Vitamín B12 | 0,0 mg |
Vitamín C | 64,4 mg |
Vitamín E | 0,8 mg |
Vápník | 0,0 mg |
Železo | 2,0 mg |
Komentáře a hodnocení