Marinovaná vepřová panenka na špízu s arašídovou omáčkou
- Celkový čas:
- 60 minut
- Doba přípravy:
- 40 minut
- Doba vaření:
- 20 minut
Ingredience
- Počet porcí
- 4 stroužek
- Česnek
- 1,5 kávová lžička
- Chilli omáčka
- 1 ks
- Cibule
- 4 polévková lžíce
- Citronová šťáva
- 1 polévková lžíce
- Cukr třtinový
- 1,5 kávová lžička
- Kari koření
- 0,5 kávová lžička
- Kmín mletý
- 0,5 kávová lžička
- Koriandr mletý
- 3 polévková lžíce
- Máslo arašídové
- 1 polévková lžíce
- Olej arašídový (podzemnicový)
- 3 polévková lžíce
- Omáčka sójová
- 0,5 kávová lžička
- Pepř černý mletý
- 500 g
- Vepřová panenka
- 250 ml
- Voda pitná
- 0,5 kávová lžička
- Zázvor celý
Postup
1 | Nejprve vyrobíme marinádu. Prolisujeme 2 stroužky česneku, nameleme koriandr, kmín a pepř, nastrouháme čerstvý zázvor. Ve velké míse smícháme 2 lžíce sojové omáčky se dvěma lžícemi citrónové šťávy, přidáme hnědý třtinový cukr, prolisovaný česnek, nastrouhaný zázvor, mletý pepř, kmín a koriandr, dobře promícháme. Vepřovou kýtu nakrájíme na kostky, vložíme do marinády, přikryjeme a necháme nejméně 30 minut marinovat. |
2 | Mezitím připravíme omáčku. Nadrobno posekáme oloupanou cibuli a prolisujeme 2 stroužky česneku. V pánvi na rozehřátém oleji jednu minutu opékáme cibuli s česnekem, přidáme koření kari, arašídové máslo, lžíci sojové omáčky a chilli omáčku, 2 lžíce citrónové šťávy a přilijeme vodu. Uvedeme do varu a odkryté vaříme na mírném ohni asi 5 minut. Když omáčka zhoustne, odstavíme ji. |
3 | Maso vyjmuté z marinády napícháme na bambusové špejle, vložíme na středně zahřátý gril a ze všech stran za častého potírání marinádou 8-10 minut dohněda opékáme. |
4 | Špízy rozdělíme na talíře a servírujeme přelité omáčkou. |
Nutriční hodnoty
Kalorie | 267 kcal |
Bílkoviny | 30 g |
Sacharidy | 13 g |
Tuky | 12 g |
Uhlovodany | 13 g |
Cholesterol | 61,3 mg |
Draslík | 836,5 mg |
Sodík | 377,1 mg |
Vláknina | 3 g |
Vitamín A | 0,0 mg |
Vitamín B6 | 1,1 mg |
Vitamín B12 | 0,0 mg |
Vitamín C | 8,2 mg |
Vitamín E | 1,3 mg |
Vápník | 0,0 mg |
Železo | 2,1 mg |
Komentáře a hodnocení