Marinovaná vepřová panenka na špízu s arašídovou omáčkou

Celkový čas:
60 minut
Doba přípravy:
40 minut
Doba vaření:
20 minut

Ingredience

Počet porcí
4 stroužek
Česnek
1,5 kávová lžička
Chilli omáčka
1 ks
Cibule
4 polévková lžíce
Citronová šťáva
1 polévková lžíce
Cukr třtinový
1,5 kávová lžička
Kari koření
0,5 kávová lžička
Kmín mletý
0,5 kávová lžička
Koriandr mletý
3 polévková lžíce
Máslo arašídové
1 polévková lžíce
Olej arašídový (podzemnicový)
3 polévková lžíce
Omáčka sójová
0,5 kávová lžička
Pepř černý mletý
500 g
Vepřová panenka
250 ml
Voda pitná
0,5 kávová lžička
Zázvor celý

Postup

1

Nejprve vyrobíme marinádu. Prolisujeme 2 stroužky česneku, nameleme koriandr, kmín a pepř, nastrouháme čerstvý zázvor. Ve velké míse smícháme 2 lžíce sojové omáčky se dvěma lžícemi citrónové šťávy, přidáme hnědý třtinový cukr, prolisovaný česnek, nastrouhaný zázvor, mletý pepř, kmín a koriandr, dobře promícháme. Vepřovou kýtu nakrájíme na kostky, vložíme do marinády, přikryjeme a necháme nejméně 30 minut marinovat.

2

Mezitím připravíme omáčku. Nadrobno posekáme oloupanou cibuli a prolisujeme 2 stroužky česneku. V pánvi na rozehřátém oleji jednu minutu opékáme cibuli s česnekem, přidáme koření kari, arašídové máslo, lžíci sojové omáčky a chilli omáčku, 2 lžíce citrónové šťávy a přilijeme vodu. Uvedeme do varu a odkryté vaříme na mírném ohni asi 5 minut. Když omáčka zhoustne, odstavíme ji.

3

Maso vyjmuté z marinády napícháme na bambusové špejle, vložíme na středně zahřátý gril a ze všech stran za častého potírání marinádou 8-10 minut dohněda opékáme.

4

Špízy rozdělíme na talíře a servírujeme přelité omáčkou.

Nutriční hodnoty

Kalorie 267 kcal
Bílkoviny 30 g
Sacharidy 13 g
Tuky 12 g
Uhlovodany 13 g
Cholesterol 61,3 mg
Draslík 836,5 mg
Sodík 377,1 mg
Vláknina 3 g
Vitamín A 0,0 mg
Vitamín B6 1,1 mg
Vitamín B12 0,0 mg
Vitamín C 8,2 mg
Vitamín E 1,3 mg
Vápník 0,0 mg
Železo 2,1 mg

Sdílet


Komentáře a hodnocení

Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz