Tuňák s dušenou čekankou, mandlovým krémem a pečeným citronem
- Celkový čas:
- 75 minut
- Doba přípravy:
- 20 minut
- Doba vaření:
- 55 minut
Ingredience
- Počet porcí
- 0,5 polévková lžíce
- Bazalka
- 4 ks
- Čekanka
- 1 kávová lžička
- Citronová kůra
- 3 ks
- Citrony
- 1 kávová lžička
- Cukr krupice
- 150 g
- Mandle
- 100 g
- Máslo čerstvé
- 30 ml
- Olej olivový
- 1 špetka
- Pepř bílý
- 0,5 polévková lžíce
- Petržel kudrnka
- 1 kávová lžička
- Šalvěj čerstvá
- 300 ml
- Smetana 33% (šlehačka)
- 2 kávová lžička
- Sůl
- 500 g
- Tuňák obecný
Postup
1 | Mandle nasekáme, lžíci jich odložíme, zbytek smícháme se smetanou a zvolna přivedeme k varu. Na mírném ohni vaříme cca 10 minut. Mírně osolíme a v mixéru rozmixujeme do hladké konzistence. Nakonec přecedíme přes jemné síto. |
2 | Čekanku očistíme, odstraníme svrchní listy, vložíme do pekáčku, zalijeme olejem smíchaným s cukrem, šťávou vymačkanou z jednoho citronu, špetkou soli a přidáme trochu vody tak, aby byla čekanka ponořená. Vložíme do trouby předhřáté na 170 °C a pečeme doměkka cca 30 minut. Po vyjmutí necháme oschnout. Přemístíme do čistého pekáčku s máslem a v troubě při teplotě 200 °C dopečeme dalších 5 minut. Zalijeme mandlovou omáčkou, posypeme najemno nasekanými mandlemi a zapečeme ještě 10 minut. |
3 | Rybu vykostíme, zbavíme kůže a v nejvyšším místě vykrojíme svíčkovou-polodlouhý, vysoký váleček. Mírně osolíme, opepříme a potřeme olivovým olejem. Po všech stranách obalíme v nasekaných bylinkách se strouhanou citronovou kůrou a na chladném místě necháme chvíli odležet. Krátce před podáváním maso ze všech stran opečeme na rozpáleném oleji. Uprostřed musí zůstat růžové. |
4 | Zbylé dva citroy omyjeme, rozkrojíme na poloviny a odstraníme jádra. Řezem dolů opékáme nasucho několik minut na tálu nebo pánvi,až zhnědnou. |
5 | Hotovou čekanku rozdělíme ke středům talířů, vedle ní naskládáme řezy masa a doplníme pečeným citronem. Dozdobíme omáčkou a ihned podáváme. |
Nutriční hodnoty
Kalorie | 924 kcal |
Bílkoviny | 40 g |
Sacharidy | 24 g |
Tuky | 78 g |
Uhlovodany | 21 g |
Cholesterol | 160,0 mg |
Draslík | 810,5 mg |
Sodík | 440,3 mg |
Vláknina | 21 g |
Vitamín A | 22,5 mg |
Vitamín B6 | 0,8 mg |
Vitamín B12 | 0,0 mg |
Vitamín C | 60,9 mg |
Vitamín E | 11,2 mg |
Vápník | 0,0 mg |
Železo | 31,3 mg |
Komentáře a hodnocení