Dušené broskve pro alergiky
- Celkový čas:
- 30 minut
- Doba přípravy:
- 20 minut
- Doba vaření:
- 10 minut
Ingredience
- Počet porcí
- 4 ks
- Broskve
- 0,5 ks
- Citrony
- 225 g
- Cukr moučkový
- 1 ks
- Vanilkový lusk
- 240 ml
- Voda pitná
Postup
1 | Omyjeme broskve, rozpůlíme a odpeckujeme. |
2 | Do větší pánve nalijeme vodu, přidáme cukr a citronovou kůru z poloviny chemicky neošetřeného citronu. |
3 | Rozkrojíme vanilkový lusk a vyjmeme semínka, která i s luskem vložíme do vody. Mícháme při mírné teplotě, dokud se cukr nerozpustí. Počkáme, dokud nezačne vřít, poté vaříme 1 minutu. Ztlumíme teplotu, necháme směs jen mírně probublávat. |
4 | Vložíme broskve a necháme je 5 - 10 minut pod pokličkou dusit, aby změkly. V polovině dušení broskve obrátíme. Měkké vyndáme z pánve a šťávu svaříme, aby zhoustla na sirup. Vyjmeme vanilkový lusk, sirupem přelijeme broskve a podáváme. |
Nutriční hodnoty
Kalorie | 292 kcal |
Bílkoviny | 2 g |
Sacharidy | 75 g |
Tuky | 0 g |
Uhlovodany | 75 g |
Cholesterol | 0,0 mg |
Draslík | 361,3 mg |
Sodík | 3,9 mg |
Vláknina | 7 g |
Vitamín A | 0,0 mg |
Vitamín B6 | 0,1 mg |
Vitamín B12 | 0,0 mg |
Vitamín C | 21,5 mg |
Vitamín E | 1,3 mg |
Vápník | 0,0 mg |
Železo | 0,6 mg |
Komentáře a hodnocení