Chlebový kvas
15 min.
Ingredience
- 250gramůChléb celozrnný pšenično-žitný
- 150gramůCukr moučkový
- 5litrůVoda pitná
- 10gramůDroždí
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
150 kcal
Bílkoviny
3 g
Sacharidy
34 g
Vláknina
38 mg
Cukr
18 g
Postup přípravy
- 1Tmavý chléb nakrájíme na kostičky, rovnoměrně nasypeme na suchý plech, vložíme do vyhřáté trouby a opražíme. Plech vyjmeme, chléb zalijeme vodou a necháme 3 hodiny odležet. Droždí rozetřeme s cukrem, až vznikne kašička, vodu z pekáče přecedíme a kašičku zalijeme. Pokud je voda příliš chladná, trochu ji zahřejeme, aby byla vlažná. Necháme kvasit do druhého dne.
- 2Tekutinu přecedíme, nalijeme do lahví, uzavřeme a skladujeme v chladu.
- 3Kvas se používá k pití nebo k přípravě typických ruských jídel.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.