Šurpa, uzbecká masová polévka
- Celkový čas:
- 90 minut
- Doba přípravy:
- 20 minut
- Doba vaření:
- 70 minut
Ingredience
- Počet porcí
- 4 ks
- Bobkový list
- 500 g
- Brambory
- 4 krajíc
- Chléb pšeničný (bílý)
- 4 ks
- Cibule
- 2 polévková lžíce
- Estragon
- 2 ks
- Jablka
- 1 ks
- Kapie
- 3 polévková lžíce
- Kopr čerstvý
- 3 polévková lžíce
- Olej rostlinný
- 4 ks
- Rajčata
- 500 g
- Skopová plec
- 1 kávová lžička
- Sůl
- 3 l
- Voda pitná
Postup
1 | Skopovou plec rozkrájíme na kostky, stejně tak zpracujeme oloupané brambory i rajčata a cibuli nasekáme nadrobno. |
2 | V hrnci rozehřejeme olej, přidáme nakrájené maso i rajčata s cibulí, vše osolíme a opékáme asi 10 minut. Poté přidáme kostky brambor, mírně je opečeme, zalijeme třemi litry horké vody, osolíme, uvedeme do varu a na mírném ohni povaříme asi hodinu, než maso změkne. |
3 | Mezitím oloupeme a nahrubo postrouháme jablka, na nudličky rozkrájíme velkou kapii, po 45 minutách varu je přidáme do polévky. Těsně před dovařením přidáme ještě bobkový list a posekaný kopr s estragonem. |
4 | Podáváme s nasucho opečeným bílým chlebem, který v talíři zalijeme polévkou. |
Nutriční hodnoty
Kalorie | 673 kcal |
Bílkoviny | 24 g |
Sacharidy | 75 g |
Tuky | 32 g |
Uhlovodany | 75 g |
Cholesterol | 0,0 mg |
Draslík | 1 g |
Sodík | 659,2 mg |
Vláknina | 19 g |
Vitamín A | 0,0 mg |
Vitamín B6 | 0,7 mg |
Vitamín B12 | 0,0 mg |
Vitamín C | 42,5 mg |
Vitamín E | 0,8 mg |
Vápník | 0,0 mg |
Železo | 10,8 mg |
polevka
Zkoušela jsem tuto polévku, ale moc mě neoslovila.
Zkoušela jsem tuto polévku, ale moc mě neoslovila.
Komentáře a hodnocení