Hovězí roštěnky na smetaně a medu

Celkový čas:
55 minut
Doba přípravy:
10 minut
Doba vaření:
45 minut

Ingredience

Počet porcí
4 g
Bobkový list
1 ks
Cibule
3 ml
Citrónová šťáva
1 ks
Citrony
600 g
Hovězí roštěnka vys. peč.
100 g
Máslo čerstvé
2 kávová lžička
Med včelí
1 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká T 650
1 dl
Olej slunečnicový
2 špetka
Pepř černý mletý
10 g
Pepř čtyř barev
0,5 kávová lžička
Sůl
5 dl
Víno bílé
2 dl
Voda pitná
250 g
Zakysaná smetana
300 g
Zeleninová směs jarní - mražená

Postup

1

Nakrájené roštěnky osolíme, opepříme, okraje nařízneme a naklepeme. Na rozpáleném oleji zprudka po obou stranách opečeme. Roštěnky vybereme, udržujeme teplé.

2

Na zbylém oleji smažíme do zlatova pokrájenou cibuli, přidáme opláchnutou a dobře okapanou mraženou zeleninu. Promícháme, chvilku dusíme, vložíme celý pepř, bobkový list, med. Vrátíme zpátky teplé roštěnky, podlijeme vínem a pod pokličkou, za občasného míchání, dusíme do měkka.

3

Měkké roštěnky opět vybereme a udržujeme teplé. Zbylou šťávu bez celého pepře a bobkového listu rozmixujeme. V kastrůlku zahřejeme máslo, vsypeme mouku, usmažíme světlou jíšku a zalijeme studenou vodou. Dobře promícháme, poté přidáme do rozmixované zeleniny. Společně za stálého míchání přivedeme k varu, povaříme, přilijeme smetanu a stáhneme ze sporáku. Hotovou omáčku nakonec dochutíme citrónovou šťávou.

4

Na jednotlivé talíře klademe teplé roštěnky, přelijeme omáčkou. Přidáme vhodnou přílohu, ozdobíme na kolečka rozkrájeným citrónem a jídlo servírujeme.

Nutriční hodnoty

Kalorie 708 kcal
Bílkoviny 32 g
Sacharidy 16 g
Tuky 53 g
Uhlovodany 10 g
Cholesterol 151,5 mg
Draslík 172,5 mg
Sodík 104,6 mg
Vláknina 8 g
Vitamín A 303,6 mg
Vitamín B6 0,1 mg
Vitamín B12 0,0 mg
Vitamín C 14,8 mg
Vitamín E 7,0 mg
Vápník 0,0 mg
Železo 22,7 mg

Sdílet


Komentáře a hodnocení

Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz