Hovězí roštěnky na smetaně a medu
- Celkový čas:
- 55 minut
- Doba přípravy:
- 10 minut
- Doba vaření:
- 45 minut
Ingredience
- Počet porcí
- 4 g
- Bobkový list
- 1 ks
- Cibule
- 3 ml
- Citrónová šťáva
- 1 ks
- Citrony
- 600 g
- Hovězí roštěnka vys. peč.
- 100 g
- Máslo čerstvé
- 2 kávová lžička
- Med včelí
- 1 polévková lžíce
- Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 dl
- Olej slunečnicový
- 2 špetka
- Pepř černý mletý
- 10 g
- Pepř čtyř barev
- 0,5 kávová lžička
- Sůl
- 5 dl
- Víno bílé
- 2 dl
- Voda pitná
- 250 g
- Zakysaná smetana
- 300 g
- Zeleninová směs jarní - mražená
Postup
1 | Nakrájené roštěnky osolíme, opepříme, okraje nařízneme a naklepeme. Na rozpáleném oleji zprudka po obou stranách opečeme. Roštěnky vybereme, udržujeme teplé. |
2 | Na zbylém oleji smažíme do zlatova pokrájenou cibuli, přidáme opláchnutou a dobře okapanou mraženou zeleninu. Promícháme, chvilku dusíme, vložíme celý pepř, bobkový list, med. Vrátíme zpátky teplé roštěnky, podlijeme vínem a pod pokličkou, za občasného míchání, dusíme do měkka. |
3 | Měkké roštěnky opět vybereme a udržujeme teplé. Zbylou šťávu bez celého pepře a bobkového listu rozmixujeme. V kastrůlku zahřejeme máslo, vsypeme mouku, usmažíme světlou jíšku a zalijeme studenou vodou. Dobře promícháme, poté přidáme do rozmixované zeleniny. Společně za stálého míchání přivedeme k varu, povaříme, přilijeme smetanu a stáhneme ze sporáku. Hotovou omáčku nakonec dochutíme citrónovou šťávou. |
4 | Na jednotlivé talíře klademe teplé roštěnky, přelijeme omáčkou. Přidáme vhodnou přílohu, ozdobíme na kolečka rozkrájeným citrónem a jídlo servírujeme. |
Nutriční hodnoty
Kalorie | 708 kcal |
Bílkoviny | 32 g |
Sacharidy | 16 g |
Tuky | 53 g |
Uhlovodany | 10 g |
Cholesterol | 151,5 mg |
Draslík | 172,5 mg |
Sodík | 104,6 mg |
Vláknina | 8 g |
Vitamín A | 303,6 mg |
Vitamín B6 | 0,1 mg |
Vitamín B12 | 0,0 mg |
Vitamín C | 14,8 mg |
Vitamín E | 7,0 mg |
Vápník | 0,0 mg |
Železo | 22,7 mg |
Komentáře a hodnocení