Slovenská roštěnka
- Celkový čas:
- 45 minut
- Doba přípravy:
- 10 minut
- Doba vaření:
- 35 minut
Ingredience
- Počet porcí
- 1 ks
- Celer bulvový
- 1 ks
- Cibule
- 600 g
- Hovězí roštěnka níz. peč.
- 100 g
- Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný
- 1 polévková lžíce
- Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 ks
- Mrkev kořen
- 2 ks
- Okurky nakládané
- 2 kávová lžička
- Paprika mletá sladká
- 2 špetka
- Pepř černý mletý
- 1 ks
- Petržel
- 1 polévková lžíce
- Sádlo škvařené
- 250 g
- Smetana
- 1 kávová lžička
- Sůl
Postup
1 | Roštěnec rozkrájíme na plátky, konce nařízneme, osolíme, opepříme a naklepeme. Do tlakového hrnce dáme sádlo, osmažíme na něm po obou stranách roštěnky. Vložíme drobně pokrájenou cibuli, směs ještě chvíli smažíme. Přidáme na kolečka krájenou očištěnou mrkev, petržel a na kostky nakrájený oloupaný celer. Posypeme mletou paprikou, podlijeme vodou, uzavřeme poklicí a dusíme 20 - 25 minut. Měkké roštěnky vybereme, udržujeme teplé. |
2 | Zbylou šťávu rozmixujeme, vrátíme na sporák a přivedeme k varu. Smetanu smícháme s moukou, vlijeme do šťávy, přidáme na tenké plátky pokrájené okurky a scezený okapaný hrášek, vše společně prohřejeme. |
3 | Teplé roštěnky rozložíme na jednotlivé talíře. Přelijeme je připravenou omáčkou a s vhodnou přílohou podáváme. |
Nutriční hodnoty
Kalorie | 337 kcal |
Bílkoviny | 24 g |
Sacharidy | 12 g |
Tuky | 21 g |
Uhlovodany | 8 g |
Cholesterol | 57,2 mg |
Draslík | 562,5 mg |
Sodík | 2 g |
Vláknina | 8 g |
Vitamín A | 932,7 mg |
Vitamín B6 | 0,7 mg |
Vitamín B12 | 0,0 mg |
Vitamín C | 6,3 mg |
Vitamín E | 0,8 mg |
Vápník | 0,0 mg |
Železo | 2,7 mg |
Komentáře a hodnocení