Vepřová líčka na víně
- Celkový čas:
- 85 minut
- Doba přípravy:
- 25 minut
- Doba vaření:
- 60 minut
Ingredience
- Počet porcí
- 3 stroužek
- Česnek
- 1 ks
- Cibule
- 20 g
- Máslo čerstvé
- 5 ks
- Mrkev kořen
- 3 polévková lžíce
- Olej olivový
- 1 špetka
- Pepř černý mletý
- 4 polévková lžíce
- Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 1 ks
- Rozmarýn
- 1 kávová lžička
- Sůl
- 5 ks
- Tymián čerstvý
- 600 g
- Vepřová líčka
- 750 ml
- Víno červené
- 2 dl
- Voda pitná
Postup
1 | Očištěná líčka osolíme, opepříme a opečeme je v kastrolu na části olivového oleje ze všech stran. Maso vyjmeme, do kastrolu přidáme zbylý olivový olej, vložíme oloupanou a nahrubo nakrájenou cibuli, na plátky nakrájené stroužky česneku a dvě oloupané mrkve nakrájené na půlkolečka a vše orestujeme do tmavší barvy. Přidáme rajčatovou passatu, krátce orestujeme, zalijeme červeným vínem, přilijeme asi 3 dl vody, okořeníme 4 snítkami tymiánu, snítkou rozmarýnu a přivedeme do varu. |
2 | Do kastrolu vrátíme opečená líčka, snížíme teplotu a zvolna dusíme, až je maso měkké. Během dušení podle potřeby doléváme horkou vodu. Měkké maso vyjmeme a dáme stranou. Omáčku v kastrolu svaříme ( na množství asi 5 dl a přecedíme ji. |
3 | V pánvi rozehřejeme olivový olej s kouskem másla. Přidáme zbylé tři oloupané mrkve nakrájené na půlkolečka a restujeme asi 5 minut. Zalijeme je scezenou omáčkou a pomalu dusíme mrkev do poloměkka. Potom přidáme maso, vše krátce povaříme, podle potřeby dochutíme solí a pepřem a ozdobíme zbylou snítkou tymiánu. |
Nutriční hodnoty
Kalorie | 1 382 kcal |
Bílkoviny | 16 g |
Sacharidy | 38 g |
Tuky | 115 g |
Uhlovodany | 24 g |
Cholesterol | 6,0 mg |
Draslík | 914,0 mg |
Sodík | 263,8 mg |
Vláknina | 30 g |
Vitamín A | 3 g |
Vitamín B6 | 0,4 mg |
Vitamín B12 | 0,0 mg |
Vitamín C | 104,1 mg |
Vitamín E | 0,5 mg |
Vápník | 0,0 mg |
Železo | 20,9 mg |
Komentáře a hodnocení