Velikonoční věnec
- Celkový čas:
- 75 minut
- Doba přípravy:
- 30 minut
- Doba vaření:
- 45 minut
Ingredience
- Počet porcí
- 1 kávová lžička
- Citronová kůra
- 100 g
- Cukr krupice
- 1 balení
- Cukr vanilka
- 30 g
- Droždí
- 1 polévková lžíce
- Hrozinky
- 100 g
- Máslo čerstvé
- 250 ml
- Mléko polotučné
- 500 g
- Mouka polohrubá
- 1 špetka
- Sůl
- 2 ks
- Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks
- Vejce slepičí
Postup
1 | Ve 100ml vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, lžičku mouky, zamícháme a necháme vzejít kvásek. |
2 | V míse utřeme máslo s cukrem, vanilkovým cukrem a se žloutky. Potom přidáme mouku, sůl a citronovou kůru. Zbylým vlažným mlékem a vzešlým kváskem zaděláme těsto. Do dobře prohnětého těsta vmícháme rozinky. |
3 | Mísu s těstem přikryjeme čistou utěrkou a těsto necháme na teplém místě kynout asi 50 minut. |
4 | Vykynuté těsto rozdělíme na 3 díly a z každého vyválíme váleček. Válečky spleteme do copu, který stočíme do tvaru věnce a konce přimáčkneme. |
5 | Věnec necháme na plechu vyloženém pečicím papírem ještě 20 minut kynout. Před pečením povrch věnce potřeme rozšlehaným vejcem. |
6 | Pečeme nejdříve při 200 stupních Celsia, po chvíli teplotu ztlumíme na 180 stupňů a dopečeme. Věnec pečeme celkem asi 45 minut dozlatova. |
Nutriční hodnoty
Kalorie | 568 kcal |
Bílkoviny | 14 g |
Sacharidy | 83 g |
Tuky | 41 g |
Uhlovodany | 81 g |
Cholesterol | 184,3 mg |
Draslík | 112,5 mg |
Sodík | 19,3 mg |
Vláknina | 6 g |
Vitamín A | 191,3 mg |
Vitamín B6 | 0,1 mg |
Vitamín B12 | 0,0 mg |
Vitamín C | 0,0 mg |
Vitamín E | 0,4 mg |
Vápník | 0,0 mg |
Železo | 19,3 mg |
Komentáře a hodnocení