Velikonoční věnec

Celkový čas:
75 minut
Doba přípravy:
30 minut
Doba vaření:
45 minut

Ingredience

Počet porcí
1 kávová lžička
Citronová kůra
100 g
Cukr krupice
1 balení
Cukr vanilka
30 g
Droždí
1 polévková lžíce
Hrozinky
100 g
Máslo čerstvé
250 ml
Mléko polotučné
500 g
Mouka polohrubá
1 špetka
Sůl
2 ks
Vaječný žloutek slepičí
1 ks
Vejce slepičí

Postup

1

Ve 100ml vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, lžičku mouky, zamícháme a necháme vzejít kvásek.

2

V míse utřeme máslo s cukrem, vanilkovým cukrem a se žloutky. Potom přidáme mouku, sůl a citronovou kůru. Zbylým vlažným mlékem a vzešlým kváskem zaděláme těsto. Do dobře prohnětého těsta vmícháme rozinky.

3

Mísu s těstem přikryjeme čistou utěrkou a těsto necháme na teplém místě kynout asi 50 minut.

4

Vykynuté těsto rozdělíme na 3 díly a z každého vyválíme váleček. Válečky spleteme do copu, který stočíme do tvaru věnce a konce přimáčkneme.

5

Věnec necháme na plechu vyloženém pečicím papírem ještě 20 minut kynout. Před pečením povrch věnce potřeme rozšlehaným vejcem.

6

Pečeme nejdříve při 200 stupních Celsia, po chvíli teplotu ztlumíme na 180 stupňů a dopečeme. Věnec pečeme celkem asi 45 minut dozlatova.

Nutriční hodnoty

Kalorie 568 kcal
Bílkoviny 14 g
Sacharidy 83 g
Tuky 41 g
Uhlovodany 81 g
Cholesterol 184,3 mg
Draslík 112,5 mg
Sodík 19,3 mg
Vláknina 6 g
Vitamín A 191,3 mg
Vitamín B6 0,1 mg
Vitamín B12 0,0 mg
Vitamín C 0,0 mg
Vitamín E 0,4 mg
Vápník 0,0 mg
Železo 19,3 mg

Sdílet


Komentáře a hodnocení

Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz
vili
Velikonoční věnec
Na velikonoční dobroty mne moc neužije, ale video k receptu bylo výmluvné a přehledné že jsem se nakonec do věnce pustil. Výsledek však stál za to. sunglasses