Dort s jemným krémem potahovaný fondánem

Celkový čas:
65 minut
Doba přípravy:
30 minut
Doba vaření:
35 minut

Ingredience

Počet porcí
5 polévková lžíce
Cukr moučkový
200 g
Máslo čerstvé
250 ml
Mléko plnotučné
1 ks
Pudinkový prášek - vanilkový
1 polévková lžíce
Cukrové zdobení
200 g
Fondán
180 g
Cukr krupice
20 g
Cukr vanilka
13 g
Kypřicí prášek do pečiva
50 g
Máslo čerstvé
200 g
Mouka pšeničná hladká T 650
1 kávová lžička
Pomerančová kůra
6 ks
Vaječný bílek slepičí
6 ks
Vaječný žloutek slepičí
1 polévková lžíce
Máslo čerstvé
2 polévková lžíce
Mouka pšeničná hrubá

Postup

1

Upečeme dortový korpus podle základního předpisu a necháme vychladnout.

2

Příprava krému: Z mléka a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink.

3

Změklé máslo vyšleháme s cukrem a postupně vmícháme vychladlý pudink.

4

Korpus rozkrojíme, potřeme částí krému, přiklopíme a potřeme zbylým krémem i na povrchu.

5

Fondán rozválíme na kulatý plát, který položíme přes celý dort (fondán musí sahat i přes strany dortu.) Povrch uhladíme a po stranách fondán hladce přimáčkneme. Přebytečný fondán po obvodu dolní strany dortu odkrojíme.

6

Dort můžeme ozdobit např. stříbrnými perličkami.

7

Základní těsto na dortový korpus [54522]:

8

Dortovou formu vymažeme 30 g másla, vysypeme hrubou moukou. Máslo 50g rozpustíme a necháme mírně vychladnout. Žloutky s vanilkovým cukrem a pomerančovou kůrou metlou ušleháme do tužší pěny. Bílky vyšleháme do pěny, přidáme cukr a vyšleháme tuhý sníh, který vmícháme do žloutkové pěny. Přidáme rozpuštěné máslo, prosátou mouku spolu s kypřícím práškem a vařečkou zlehka, ale důkladně promícháme, aby nezůstala na dně mouka. Připravené těsto ihned vlijeme do dortové formy, vložíme do předehřáté trouby. Při 170stupňové teplotě pečeme 35 minut.

9

Upečený korpus vytáhneme z trouby, necháme vychladnout. Potom pokračujeme v další přípravě podle receptu.

Nutriční hodnoty

Kalorie 698 kcal
Bílkoviny 11 g
Sacharidy 82 g
Tuky 37 g
Uhlovodany 62 g
Cholesterol 325,0 mg
Draslík 252,0 mg
Sodík 122,3 mg
Vláknina 2 g
Vitamín A 326,6 mg
Vitamín B6 0,1 mg
Vitamín B12 0,0 mg
Vitamín C 0,7 mg
Vitamín E 0,6 mg
Vápník 0,0 mg
Železo 232,1 mg

Sdílet


Komentáře a hodnocení

Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz
sarka H.
Dort s jemným krémem potahovaný fondánem
Tento recept používám na všechny své dorty, je to klasika, která je jednoduchá a chutná každému.-)Do korpusu lze přidat gelová barva, nebo kakao:-)