Dort s jemným krémem potahovaný fondánem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle videoreceptu. Za 65 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Dort s jemným krémem potahovaný fondánem
Celkový čas: | 65 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | mikes |
---|---|
Hodnost: | Šéfkuchař (31%) |
ID receptu: | 61400 |
Kategorie: | Pečené dorty |
Ingredience
Krém | |
---|---|
5 polévková lžíce | Cukr moučkový |
200 g | Máslo čerstvé |
250 ml | Mléko plnotučné |
1 ks | Pudinkový prášek - vanilkový |
Na zdobení | |
1 polévková lžíce | Cukrové zdobení |
200 g | Fondán |
Základní těsto na dortový korpus [54522] | |
180 g | Cukr krupice |
20 g | Cukr vanilka |
13 g | Kypřicí prášek do pečiva |
50 g | Máslo čerstvé |
200 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 kávová lžička | Pomerančová kůra |
6 ks | Vaječný bílek slepičí |
6 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Dort s jemným krémem potahovaný fondánem | |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hrubá |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 62g |
---|---|
Cholesterol | 325,0mg |
Draslík | 252,0mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 326,6mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,7mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 232,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr moučkový, Pudinkový prášek - vanilkový, Cukr krupice, Kypřicí prášek do pečiva, Pomerančová kůra, Vaječný bílek slepičí, Vaječný žloutek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Cukrové zdobení, Fondán, Cukr vanilka, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hrubá mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Dort s jemným krémem potahovaný fondánem postup přípravy receptu:
1 | Upečeme dortový korpus podle základního předpisu a necháme vychladnout. |
2 | Příprava krému: Z mléka a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink. |
3 | Změklé máslo vyšleháme s cukrem a postupně vmícháme vychladlý pudink. |
4 | Korpus rozkrojíme, potřeme částí krému, přiklopíme a potřeme zbylým krémem i na povrchu. |
5 | Fondán rozválíme na kulatý plát, který položíme přes celý dort (fondán musí sahat i přes strany dortu.) Povrch uhladíme a po stranách fondán hladce přimáčkneme. Přebytečný fondán po obvodu dolní strany dortu odkrojíme. |
6 | Dort můžeme ozdobit např. stříbrnými perličkami. |
7 | Základní těsto na dortový korpus [54522]: |
8 | Dortovou formu vymažeme 30 g másla, vysypeme hrubou moukou. Máslo 50g rozpustíme a necháme mírně vychladnout. Žloutky s vanilkovým cukrem a pomerančovou kůrou metlou ušleháme do tužší pěny. Bílky vyšleháme do pěny, přidáme cukr a vyšleháme tuhý sníh, který vmícháme do žloutkové pěny. Přidáme rozpuštěné máslo, prosátou mouku spolu s kypřícím práškem a vařečkou zlehka, ale důkladně promícháme, aby nezůstala na dně mouka. Připravené těsto ihned vlijeme do dortové formy, vložíme do předehřáté trouby. Při 170stupňové teplotě pečeme 35 minut. |
9 | Upečený korpus vytáhneme z trouby, necháme vychladnout. Potom pokračujeme v další přípravě podle receptu. |
Tento recept používám na všechny své dorty, je to klasika, která je jednoduchá a chutná každému.-)Do korpusu lze přidat gelová barva, nebo kakao:-)