Jahodovo-meruňkový koláč s drobenkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jahodovo-meruňkový koláč s drobenkou
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 62473 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
12 ks | Jahody zahradní |
12 ks | Meruňky |
Těsto | |
---|---|
200 g | Cukr krupice |
1 ks | Kypřící prášek do pečiva |
300 g | Mouka polohrubá |
8 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
2 ks | Vejce slepičí |
Drobenka | |
3 polévková lžíce | Cukr krystal |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce | Pšeničná mouka hrubá |
Na vytření plechu | |
2 polévková lžíce | Mouka polohrubá |
1 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 55g |
---|---|
Cholesterol | 53,9mg |
Draslík | 225,7mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 1g |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 14,5mg |
Vitamín E | 3,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 5,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Jahody zahradní, Meruňky, Cukr krupice, Olej slunečnicový, Vejce slepičí, Cukr krystal, Olej slunečnicový mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka polohrubá, Máslo čerstvé, Mouka polohrubá mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Kypřící prášek do pečiva, Pšeničná mouka hrubá nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Jahodovo-meruňkový koláč s drobenkou postup přípravy receptu:
1 | Čerstvé jahody a meruňky omyjeme, osušíme, meruňky přepůlíme a odstraníme pecky. Připravíme si drobenku: v míse si promícháme hrubou mouku s máslem a krystalovým cukrem, pak směs prsty smícháme tak, že se vytvoří jemná drobenka. |
2 | Troubu si zapneme na 220°C. Plech vytřeme olejem a vysypeme polohrubou moukou. |
3 | Křehké těsto: do mísy prosejeme polohrubou mouku s kypřícím práškem do pečiva a špetkou soli. V druhé míse si utřeme celá vejce s cukrem do pěny, k ní pak postupně přimícháme prosátou mouku a olej. Těsto vyklopíme na plech, stěrkou ho urovnáme, na plechu střídavě poklademe rozpůlené meruňky a jahody, posypeme je drobenkou a plech vložíme do středu trouby. Pečeme dozlatova přibližně 15-20 minut. |
4 | Plech s koláčem necháme vychladnout, až pak koláč nakrájíme na porce a podáváme. Dobrou chuť. |
Dobrý letní koláč, ale recept jsem nakonec musela dost upravit. Pekla jsem na hlubokém plechu s okraji vyloženém papírem na peční, koláč ale není moc vysoký. Do těsta jsem musela přidat trochu mléka, těsto se má na plech rozetřít a v žádném případě to není křehké těsto. Drobenky je třeba více než uvádí recept, dala jsem 100 g polohrubé mouky, 50 g másla a 50 g krupicového cukru, krystal moc nedoporučuji. 220 °C je na tento moučník vysoká teplota, pekla jsem při nižší teplotě a trochu déle. Ovoce doporučuji ještě před pečením trochu posypat cukrem.