Svíčková na smetaně z vepřového masa - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 110 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Svíčková na smetaně z vepřového masa
Celkový čas: | 110 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 90 minut |
Autor: | sonizna |
---|---|
Hodnost: | Mám přehled (65%) |
ID receptu: | 63192 |
Kategorie: | Omáčky teplé |
Ingredience
2 ks | Bobkový list |
500 g | Celer bulvový |
2 ks | Cibule |
1 ks | Citrony |
3 polévková lžíce | Cukr krystal |
1 l | Hovězí vývar základní |
50 g | Máslo čerstvé |
60 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 ks | Mrkev kořen |
5 ks | Nové koření celé |
5 ks | Pepř černý celý |
2 ks | Petržel kořen |
200 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
1 kávová lžička | Sůl |
600 g | Vepřová plec |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 29g |
---|---|
Cholesterol | 176,5mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 19g |
Vitamín A | 7g |
Vitamín B6 | 0,9mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 128,8mg |
Vitamín E | 0,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 22,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Celer bulvový, Cibule, Citrony, Cukr krystal, Hovězí vývar základní, Nové koření celé, Pepř černý celý, Petržel kořen, Sůl, Vepřová plec mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Mrkev kořen, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Svíčková na smetaně z vepřového masa postup přípravy receptu:
1 | Petržel, mrkev a celer očistíme. Vše nakrájíme na kostičky. |
2 | V hrnci rozpustíme máslo a dáme do něj koření. Až uvolní vůni, přidáme i kořenovou zeleninu. Přidáme maso a krátce ho opečeme. Zalijeme vývarem a dusíme 1 hodinu doměkka. |
3 | Poté maso vyjmeme a směs rozmixujeme. |
4 | Smetanu smícháme s hladkou moukou. Dáme do omáčky a 15 minut povaříme. Dochutíme citronovou šťávou, cukrem a solí. |
5 | Maso nakrájíme na plátky a vrátíme ho do omáčky. Prohřejeme a můžeme podávat. |
Poznámka
Podáváme s napařeným knedlíkem a brusinkami.
Svíčkovou na smetaně dělávám docela často, používám ještě navíc kousek uzené slaniny, malinko hořčice a špetičku tymiánu. Dala jsem méně cukru, ale každý si omáčku "vymazlí" podle své chuti Místo plece jde použít i kýta. Za mě palec nahoru.