Karamely ze slané vody

105 min.

Ingredience

    • 120mililitrůVoda pitná
    • 300gramůKukuřičný sirup
    • 390gramůCukr krupice
    • 30gramůMáslo čerstvé
    • 1lžičkaPotravinářská příchuť
    • 0,75lžičkaSůl mořská
    • 0,13lžičkaPotravinářská barva
    • 30gramůPasta marshmallow
Počet porcí:
20

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
86 kcal
Tuky
1 g
Sacharidy
20 g
Cukr
19 g
Vápník
313 mg
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Olejem ve spreji vystříkáme pečicí plech s vyšším okrajem.
  • 2
    Vodu, kukuřičný sirup, cukr a sůl smícháme v rendlíku o objemu 3,6 litru a vaříme za stálého míchání na středně silném plameni. Navlhčíme štětec a ze stran rendlíku roztok setřeme, tím zabráníme tvorbě krystalů. Jakmile začne sirup vřít, vložíme do rendlíku cukrářský teploměr. Bez míchání sirup zahřejeme na 124 °C. Tato teplota je ideální, bonbony budou báječně měkké a budou se dobře žvýkat. Chceme-li je mít trochu tužší, zahříváme sirup až na 126,7 °C, chceme-li tuhé, až na 129,5 °C. Rendlík odstavíme, přidáme lžičku příchuti dle naší volby a mícháme až do rozehřátí másla.
  • 3
    Nalijeme hmotu na pečicí plech a necháme ji rovnoměrně roztéct. Na povrch naneseme krém marshmallow a 3 nebo 4 kapky potravinářského barviva dle naší chuti a fantazie. necháme vychladnout.Když po pěti až deseti minutách začne hmota tuhnout, zasuneme pod jeden okraj paletu, nebo jiný vhodný nástroj a přehneme hmotu na střed přes marshmallow krém. Stejným způsobem přehneme na střed ostatní okraje, vznikne nám kompaktní balíček. navlékneme si vhodné rukavice a na ně naneseme olej ze spreje. Hněteme balíček bonbonové hmoty, dokud se do ní nezamíchá marshmallow krém a barvivo. Natáhneme hmotu do tvaru tenkého válce, ruce dáme k sobě a hmotu zkroutíme. Postup znovu zopakujeme. Ze začátku nebude hmota příliš poddajná, jak ale bude postupně tuhnout a chladnout, bude se s ní stále lépe pracovat. natahujeme a kroutíme asi dvacet minut, dokud nebude držet tvar. Skončíme, když už ztuhne tak, že nepůjde natáhnout.
  • 4
    Rozdělíme hmotu na čtvrtiny aby se s ní lépe pracovalo. Z každé čtvrtiny uděláme váleček o průměru asi 1,3 centimetru. Potřeme kuchyňské nůžky olejem a válečky nastříháme na asi 2,5 cm dlouhé kousky. ( místo nůžek můžeme použít i ostrý nůž. Stejným způsobem zpracujeme všechny čtvrtiny hmoty. Nakonec bychom takto měli mít vyrobených asi 100 kusů bonbonů. jednotlivě je zabalíme do svačinového papíru, aby se nelepily a držely tvar. Pokud je budeme uchovávat v uzavřené vzduchotěsné nádobě, vydrží nám až dva týdny. Lze je skladovat i déle, ale postupně ztratí žvýkavou konzistenci a ztvrdnou.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.