Křehký meruňkový koláč

50 min.
Česká republika

Ingredience

Počet porcí:
8

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
239 kcal
Bílkoviny
4 g
Tuky
11 g
Sacharidy
32 g
Vláknina
2 g
Cukr
11 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Z hladké mouky, nakrájeného másla, špetky soli, jedné lžíce cukru a asi půl skleničky studené vody rychle vypracujeme křehké těsto. Necháme chvíli v chladu odpočinout.
  • 2
    Na náplň nakrájíme na kousky asi třetinu meruněk a se zbylými dvěma lžícemi cukru a vanilkovým cukrem je na mírném plameni krátce podusíme.
  • 3
    Troubu předehřejeme na 200 °C. Těsto rozválíme a vyložíme jím koláčovou formu. Vytvoříme malý okraj a dno těsta propícháme vidličkou. Rozprostřeme na něj podušené meruňky a poklademe polovinami zbylých meruněk. Mírně pocukrujeme krupicovým cukrem, vložíme do trouby a pečeme asi 30 minut – dokud není těsto propečené a ovoce nezačíná po okrajích karamelizovat.
  • 4
    Koláč podáváme lehce poprášený moučkovým cukrem.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.