Štrůdl z tvarohového těsta

Celkový čas:
50 minut
Doba přípravy:
25 minut
Doba vaření:
25 minut

Ingredience

Počet porcí
3 polévková lžíce
Cukr krupice
2 polévková lžíce
Cukr moučkový
1 ks
Cukr vanilka
5 dkg
Hrozinky
6 ks
Jablka
250 g
Mouka polohrubá
4 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká T 650
5 dkg
Ořechy vlašské
0,5 kávová lžička
Skořice mletá
4 polévková lžíce
Strouhanka
1 špetka
Sůl
250 g
Tuk rostlinný
250 g
Tvaroh jemný
1 ks
Vaječný žloutek slepičí

Postup

1

V míse si připravíme hladké těsto z tvarohu, tuku, 2 lžiček vanilkového cukru, 2 lžic moučkového cukru, mouky a špetky soli.

2

Jablka oloupeme a nakrájíme na menší placaté kousky nebo nastrouháme nahrubo.

3

V misce si rozmícháme 3 lžíce pískového cukru se skořicí a vanilkovým cukrem.

4

Připravené těsto si rozdělíme na 2 díly a na pomoučeném vále vyválíme 2 delší pláty asi 2-3 mm silné a asi 30 cm dlouhé. Každý přeložíme tak, že si prostředek necháme na naplnění a přeložíme přes něj dva konce plátu. Opatrně je přendáme podélně na plech, který jsme si vyložily papírem na pečení.

5

Nejprve si naplníme jeden plát tak, že těsto rozevřeme, lehce posypeme strouhankou, položíme vrstvu jablek, přidáme rozinky, vlašské ořechy, pocukrujeme skořicovým cukrem a opět asi jednou lžící posypeme strouhankou, která nám vsaje šťávu z jablek. Nejprve zakryjeme jedním koncem plátu a přes něj přeložíme druhý konec. Stejným způsobem naplníme druhý plát z těsta.

6

Oba štrůdly potřeme rozšlehaným žloutkem a dáme péct do vyhřáté trouby. Pečeme prudčeji asi 20-25 minut.

7

Po upečení vyjmeme, necháme zchladnout, pocukrujeme a můžeme podávat.

Nutriční hodnoty

Kalorie 540 kcal
Bílkoviny 12 g
Sacharidy 65 g
Tuky 28 g
Uhlovodany 63 g
Cholesterol 46,3 mg
Draslík 277,2 mg
Sodík 232,8 mg
Vláknina 10 g
Vitamín A 0,0 mg
Vitamín B6 0,1 mg
Vitamín B12 0,0 mg
Vitamín C 7,1 mg
Vitamín E 4,5 mg
Vápník 0,0 mg
Železo 1,0 mg

Sdílet


Komentáře a hodnocení

Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz
Aleisa
Štrůdl z tvarohového těsta
Moc dobře a podrobně napsaný recept![:sunglasses:, každopádně palec nahoru!smile Na závinu jsem navíc vytvořila pomocí mřížkovacího válečku ozdobnou mřížku. Tentokrát jsem dělala z hladké mouky, ale používám i polohrubou. Nepotírala jsem na povrchu žloutkem. Tohle těsto je opravdu velice dobré, nelepí se, může se použít i pro diabetiky, cukr není nutné do těsta dávat, těsto nechávám chvíli v chladu odpočinout. Hodí se i na různé šátečky apd.a taky se dobře zamražuje.