Štrůdl z tvarohového těsta
- Celkový čas:
- 50 minut
- Doba přípravy:
- 25 minut
- Doba vaření:
- 25 minut
Ingredience
- Počet porcí
- 3 polévková lžíce
- Cukr krupice
- 2 polévková lžíce
- Cukr moučkový
- 1 ks
- Cukr vanilka
- 5 dkg
- Hrozinky
- 6 ks
- Jablka
- 250 g
- Mouka polohrubá
- 4 polévková lžíce
- Mouka pšeničná hladká T 650
- 5 dkg
- Ořechy vlašské
- 0,5 kávová lžička
- Skořice mletá
- 4 polévková lžíce
- Strouhanka
- 1 špetka
- Sůl
- 250 g
- Tuk rostlinný
- 250 g
- Tvaroh jemný
- 1 ks
- Vaječný žloutek slepičí
Postup
1 | V míse si připravíme hladké těsto z tvarohu, tuku, 2 lžiček vanilkového cukru, 2 lžic moučkového cukru, mouky a špetky soli. |
2 | Jablka oloupeme a nakrájíme na menší placaté kousky nebo nastrouháme nahrubo. |
3 | V misce si rozmícháme 3 lžíce pískového cukru se skořicí a vanilkovým cukrem. |
4 | Připravené těsto si rozdělíme na 2 díly a na pomoučeném vále vyválíme 2 delší pláty asi 2-3 mm silné a asi 30 cm dlouhé. Každý přeložíme tak, že si prostředek necháme na naplnění a přeložíme přes něj dva konce plátu. Opatrně je přendáme podélně na plech, který jsme si vyložily papírem na pečení. |
5 | Nejprve si naplníme jeden plát tak, že těsto rozevřeme, lehce posypeme strouhankou, položíme vrstvu jablek, přidáme rozinky, vlašské ořechy, pocukrujeme skořicovým cukrem a opět asi jednou lžící posypeme strouhankou, která nám vsaje šťávu z jablek. Nejprve zakryjeme jedním koncem plátu a přes něj přeložíme druhý konec. Stejným způsobem naplníme druhý plát z těsta. |
6 | Oba štrůdly potřeme rozšlehaným žloutkem a dáme péct do vyhřáté trouby. Pečeme prudčeji asi 20-25 minut. |
7 | Po upečení vyjmeme, necháme zchladnout, pocukrujeme a můžeme podávat. |
Nutriční hodnoty
Kalorie | 540 kcal |
Bílkoviny | 12 g |
Sacharidy | 65 g |
Tuky | 28 g |
Uhlovodany | 63 g |
Cholesterol | 46,3 mg |
Draslík | 277,2 mg |
Sodík | 232,8 mg |
Vláknina | 10 g |
Vitamín A | 0,0 mg |
Vitamín B6 | 0,1 mg |
Vitamín B12 | 0,0 mg |
Vitamín C | 7,1 mg |
Vitamín E | 4,5 mg |
Vápník | 0,0 mg |
Železo | 1,0 mg |
Moc dobře a podrobně napsaný recept![:sunglasses:, každopádně palec nahoru! Na závinu jsem navíc vytvořila pomocí mřížkovacího válečku ozdobnou mřížku. Tentokrát jsem dělala z hladké mouky, ale používám i polohrubou. Nepotírala jsem na povrchu žloutkem. Tohle těsto je opravdu velice dobré, nelepí se, může se použít i pro diabetiky, cukr není nutné do těsta dávat, těsto nechávám chvíli v chladu odpočinout. Hodí se i na různé šátečky apd.a taky se dobře zamražuje.
Komentáře a hodnocení