Co pít v horkých dnech

Ohlášená vlna tropických veder bude jako vždy znamenat hledání všech možných způsobů a možností ochlazení, snížené chuti k jídlu a zvýšené spotřeby zmrzlin a nápojů. Pitný režim je opravdu důležitý, ale víte, co pít?

V horku celkem pochopitelně nemáme takovou chuť k jídlu. Nejčastěji se konzumují jídla studená a lehká – především to jsou různé saláty a těstoviny. Mnoho lidí si to neuvědomuje, ale organismus, který je ve vedru zatěžován víc, než jindy, najednou případů dostává méně vitamínů, minerálů a dalších důležitých látek, a také samozřejmě i menší množství potřebných kalorií. To ale neznamená, že se musíte přemáhat a jíst jako jindy za každou cenu oblíbenou omáčku s knedlíkem, hovězí guláš nebo smažený řízek…

100 % džus z koncentrátu nekupujte

Výpadek látek, které naše tělo potřebuje, můžete vyrovnat například mírně zvýšenou konzumací ovoce a zeleniny, v horkých dnech pak ideálně v podobě vychlazené šťávy. Přírodní džusy jsou jedinečným zdrojem vitamínů a mnoha dalších látek, ale musí být skutečně přírodní!

V obchodech je k dostání velké množství džusů a šťáv v lákavém balení s výrazným nápisem 100 % džus, ale někde na zadní straně se dočtete „Vyrobeno z koncentrátu“. Pokud se domníváte, že z takového výrobku vaše tělo dostane dostatek všech potřebných látek, mýlíte se – živin je v něm minimum. Vznikají tak, že se nejprve lisováním celých, nejčastěji chemicky ošetřených plodů získá šťáva a z ní se pak odstředěním odstraní dužina a tím i všechny důležité enzymy. Šťáva se pak uvaří při teplotě 110° Celsia a tím se navíc zničí všechny vitamíny. Následně odpařením na jednu pětinu objemu vznikne koncentrát, který se různě přibarvuje a ochucuje. Připravený koncentrát pak výrobci džusů naředí vodou na původní objem, přidají do něj cukry, umělé vitamíny, minerály a případně i granulát, který připomíná původní ovoce.

Na trhu jsou ale samozřejmě i opravdu kvalitní džusy a šťávy, které se do obalů stáčejí přímo z lisů. Neobsahují žádné konzervační látky ani umělá sladidla nebo barviva, pasterizace se provádí krátce před samotným plněním obalů. Tyto nápoje jsou ale pochopitelně výrazně dražší a pokud chcete tu nejvyšší kvalitu, musíte si koupit nejdražší 100 % bio výrobky.

Podívejte se, která „éčka“ obsahují 100 % džusy z koncentrátů!

Domácí výroba zdravých nápojů

Domácí džus, který bude 100 % zdravý, si můžete snadno připravit sami. Stačí vám k tomu ovoce nebo zelenina podle vaší chuti, odšťavňovač nebo alespoň jednoduchý ruční lis. Šťáva může být jen z jednoho druhu, chutné jsou i míchané nápoje. V takovém případě je ale nutné dodržovat několik základních pravidel.

Obrázek

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.