Štědrovečerní večeře za pár minut

Čekáte vás na Štědrý den mnoho návštěv a nejste si jistí, zda stihnete uvařit sváteční večeři? Nebo budete mít na práci ještě spoustu dalších věcí a na vaření složitého menu vám prostě nezbude čas? Nestresujte se, s našimi recepty ušetříte spoustu času - jejich příprava zabere jen pár minut.

Vánoce jsou pro většinu z nás obdobím spěchu. Ve většině lidí se peče cukroví a domácí vánočka, uklízí a samozřejmě také nakupují potraviny na svátky a hlavně dárky pod stromeček. To všechno je navíc nutné stihnout při práci… Jste na tom stejně a nestíháte? Máte obavy, že nestihnete uvařit ani štědrovečerní večeři? Zůstaňte v klidu – máme pro vás několik receptů, které vám zaberou minimum času, ale přesto si na nich všichni u svátečního stolu pochutnají.  

Předkrm

Kuřecí játra s bagetkou

  • 220 g kuřecích jater
  • stroužek česneku
  • trocha olivového oleje
  • čerstvá pažitka
  • pepř

Na pánvi si rozehřejeme olej, česnek si rozmělníme a smažíme na pánvi. Kuřecí játra omyjeme, očistíme a nakrájíme a restujeme asi 8 minut, dokud nejsou růžová. Sundáme je z pánve, osolíme a opepříme. Na pánvi nasucho opečeme krajíčky bagety, na které poté poklademe orestovaná játra, nakonec vše posypeme nasekanou pažitkou. Podáváme teplé.

Obrázek

Hlavní chod

Pečená limetková treska s bramborovou kaší a salátem z rukoly

Pečená limetková treska

  • 800 g aljašské tresky
  • 2 limetky
  • polévková lžíce medu
  • špetka estragonu a koriandru
  • trocha olivového oleje
  • čerstvá petrželka
  • sůl, pepř

 Limetky si omyjeme, ostrouháme kůru a vymačkáme šťávu. Kůru a šťávu smícháme s olivovým olejem, medem, petrželkou, koriandremestragonem, solí a pepřem. Do zapékací misky naskládáme filety tresky a přelijeme směsí, kterou jsme si právě připravili. Překryjeme alobalem a dáme péct zhruba na 20 minut do trouby předehřáté na 200°C.

Bramborová kaše

  • 800 g brambor
  • 200 ml mléka
  • 170 g másla
  • sůl

Brambory omyjeme, oloupeme, nakrájíme a v osolené vodě vaříme doměkka. Když jsou uvařené, slijeme vodu a brambory rozšťoucháme s máslem a horkým mlékem, podle chuti dosolíme. Pokud máme raději hladší kaši, můžeme ji vyšlehat ručním mixérem.

Salát z rukoly

  • 100 g rukoly
  • 1 mrkev
  • hrst dýňových semínek

Rukolu opereme a dáme do misky. Mrkev omyjeme, oloupeme, nahrubo nastrouháme a přidáme do misky. Přisypeme dýňová semínka a promícháme.

Dezert

Banánové lívance

  • 2 středně velké zralé banány
  • 2 vejce
  • 200 g mraženého lesního ovoce
  • 200 g zakysané smetany
  • 2 vanilkové cukry

Banány omyjeme, oloupeme a společně s vejci rozmixujeme. Vzniklé těsto smažíme z obou stran na pánvi vymazané olejem. V kastrůlku si rozvaříme mražené ovoce s jedním vanilkovým cukrem, druhý cukr smícháme se zakysanou smetanou. Lívanečky servírujeme na talířky, přelijeme ovocnou omáčkou a navrch dáme několik lžiček smetany.

Obrázek

Přejeme pohodové prožití vánočních svátků a samozřejmě dobrou chuť!

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.