Valentýnské pohoštění pro vaše blízké

Slavíte svátek svatého Valentýna? Dne 14. února si každoročně připomínají a projevují svou lásku páry po celém světě. U nás se názory na tento angloamerický svátek značně liší, někdo ho nadšeně přijímá, jiný trvá na tom, že svátkem lásky je u nás „první máj“. Ať už patříte do kterékoliv z těchto skupin, nechte se inspirovat chutnými pokrmy, které jsme pro vás vybrali a sestavili z nich zamilované menu. Je jen na vás, zda ho připravíte na Valentýna, na výročí svatby či seznámení, na narozeniny nebo jen tak, kdykoliv v průběhu roku.

Mnoho lidí si myslí, že svátek svatého Valentýna je určen jen a pouze pro životní partnery. To je ale omyl, v tento den můžete vyjádřit lásku a náklonnost všem osobám, které jsou vám blízké – rodinným příslušníkům, přátelům, ale i sousedům nebo učitelům. Proto jsme naše menu nesestavili z afrodiziak, jak je u valentýnských meníček zvykem. Přesto jsme ale zařadili pokrmy trochu luxusnějšího rázu, které však nejsou nijak časově náročné ani obtížné.

Obrázek

Předkrm: Paštika z kuřecích jater s pečivem

  • 500 g kuřecích jater

  • 200 g másla

  • 100 ml smetany ke šlehání

  • 100 ml bílého vína

  • 1 cibule

  • 1 lžíce sádla nebo oleje

  • 1 lžička paštikového koření

  • 1 lžička sušeného tymiánu

  • sůl, pepř

Kuřecí játra omyjeme a očistíme od blanek a sražené krve, případně odstraníme části potřísněné žlučí. Játra pokrájíme na kousky o velikosti zhruba 3 až 4 cm. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. V hlubší pánvi rozehřejeme sádlo nebo olej, necháme na něm zesklovatět cibuli a poté přidáme játra. Necháme je trochu zatáhnout, poté je zalijeme bílým vínem, posypeme paštikovým kořením a tymiánem, promícháme a necháme zredukovat víno. Než se víno odpaří, měla by se játra propéct, pokud si nejsme jisti, jeden kousek z pánve vyjeme a rozkrojíme. Pokud jsou játra propečená, vypneme plamen a necháme obsah pánve zchladnout. Poté ho přemístíme do stolního mixéru, přidáme na kousky nakrájené máslo (zhruba dvě lžíce másla si ponecháme na později) a přilijeme smetanu. Mixujeme, dokud nezískáme jemnou pastu. Dochutíme solí a pepřem a pomocí sítka propasírujeme. Paštiku přemístíme do skleniček nebo mističek, zbylé máslo rozehřejeme a zalijeme jím paštiku, kterou poté necháme minimálně dvě hodiny odpočívat v chladu. Podáváme na nasucho opečených plátcích bagety nebo veky, zvolit můžeme také celozrnné pečivo.

  Obrázek

Polévka: Krém z červené čočky s kokosovým mlékem

  • 300 g červené čočky

  • 1 cibule

  • 2 mrkve

  • 200 ml kokosového mléka

  • 600 ml zeleninového vývaru

  • 500 ml vody

  • 1 lžíce olivového oleje

  • 1 lžička koření garam masala

  • ½ lžičky drcených chilli papriček

  • ½ lžičky kurkumy

  • sůl, pepř

Červenou čočku propláchneme a vyhodíme kamínky a zkažená zrnka. Cibuli oloupeme a nadrobno nakrájíme, mrkve oškrábeme a také nadrobno pokrájíme. V hrnci rozehřejeme olivový olej a necháme na něm zesklovatět cibuli, poté přidáme kousky mrkve a zhruba 2 minuty je opékáme. Zeleninu zalijeme vývarem a vodou, přisypeme čočku, přiklopíme a přivedeme k varu. Vaříme zhruba 15 minut, poté odstavíme, přidáme koření, přilijeme kokosové mléko a rozmixujeme. Pokud se nám zdá polévka příliš hustá, přilijeme trochu horké vody.

Obrázek

Hlavní chod: Pečený pstruh s česnekem a americkými bramborami

  • 2 pstruzi

  • 4 větší brambory

  • 1 palice česneku

  • 1 citron

  • 60 g másla

  • 4 snítky rozmarýnu

  • 3 lžíce olivového oleje

  • 1 lžíce provensálských bylinek

  • 1 lžička hrubozrnné mořské soli

Pstruhy vykucháme, omyjeme, osušíme a po bocích nařízneme (zhruba 3 svislé zářezy na každé straně ryby). Břišní dutiny posolíme a vložíme do nich po dvou snítkách rozmarýnu. Brambory omyjeme a očistíme od hlíny, nakrájíme je na měsíčky a vložíme do pekáčku. Olivový olej promícháme s provensálskými bylinkami a hrubozrnnou solí a touto směsí potřeme brambory. Palici česneku rozebereme na jednotlivé stroužky, které přidáme do pekáčku k bramborám. Vložíme tam také ryby (pokud již v pekáčku není místo a máme horkovzdušnou troubu, můžeme je dát zvlášť do druhého pekáčku). Na pstruhy položíme na plátky nakrájený zbytek másla. Pstruhy, brambory a česnek pečeme v troubě vyhřáté na 200°C, před podáváním ryby pokapeme citronovou šťávou.

Obrázek

Dezert: Čokoládové muffiny

  • 240 g polohrubé mouky

  • 200 g krystalového cukru

  • 200 g zakysané smetany

  • 180 g čokoládových peciček

  • 80 g másla

  • 70 g kakaa na pečení

  • 2 celá vejce + 1 žloutek

  • 1 lžíce vanilkového extraktu

  • 2 lžičky prášku do pečiva

  • 1 lžička jedlé sody

  • ½ lžičky soli

Do mísy prosejeme mouku a kakao, přidáme také prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl. V jiné nádobě vyšleháme vejce a žloutek společně s cukrem do pěny, poté přimícháme zakysanou smetanu a vanilkový extrakt a nakonec také předem rozpuštěné a zchladlé máslo. K této směsi postupně přisypáváme a vmícháváme suché ingredience, poté do těsta zamícháme čokoládové pecičky. Silikonové formy nebo papírové košíčky na muffiny plníme do dvou třetin těstem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C zhruba 20 minut.

Lenka Ambrožová

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.