Máte den blbec? Dopřejte si comfort food

Jídlo je odvěký způsob, jak si zlepšit náladu. Nemusíte však strávit hodiny v kuchyni, jídla se dají připravit s minimální námahou, ale s maximálním požitkem. Také špičkoví kuchaři nedají dopustit na “comfort” jídla, tedy taková, co nás zahřejí, uvolní a navodí dobrý pocit. 

Po dlouhém dni v práci, čekání na úřadech nebo hádce s rodinnými příslušníky je nejlepším lékem pořádná večeře v klidu domova. Můžete sezvat i přátele a uspořádat menší skupinovou terapii jídlem.

Co se tedy rozumí pod pojmem comfort food? Obecně je to jídlo, které nám s láskou připravovala maminka nebo babička a máme k němu sentimentální vztah, nebo zkrátka takové, které nám zvedne náladu při každé příležitosti. Většinou obsahuje hodně sacharidů nebo tuku. Konkrétní recepty jsou pak na každém z nás, i kuchaři a food bloggeři mají své oblíbené. Například Jamie Oliver na tomto fenoménu postavil celou kuchařku.

Každá země má také svá národní jídla s terapeutickým účinkem. Ve Velké Británii je to například ovčácký koláč (Shepherd’s pie), fish n’chips, nebo třeba anglická snídaně.  V Itálii lasagne nebo tiramisu, v Rusku pelmeně nebo bliny, v Americe zase hamburger nebo toast s grilovaným sýrem.

Makarony se sýrem podle Jamieho Olivera

Americká klasika mac n’cheese je asi nejprofláknutější comfort food. Existuje bezpočet variací receptu, základem jsou však těstoviny, bešamel a sýry. Není to rozhodně nic dietního, je to velmi kalorický pokrm, ale velmi chutný. Hodí se, když chceme pohostit přátele, nebo si udělat poctivou víkendovou večeři.

Suroviny

  • sůl
  • pepř
  • 45 g másla
  • 1 vrchovatá lžíce hladké mouky
  • 10 stroužků česneku
  • 6 bobkových listů
  • 1 l polotučného mléka
  • 600 g kolínek nebo jiných těstovin
  • 8 rajčat
  • 150 g čedaru
  • 100 g parmezánu
  • hrst čerstvých tymiánových lístků (není nutné)
  • 1 lžička worcesterské omáčky
  • 1 lžička mletého muškátového oříšku (není nutné)
  • 3 hrsti strouhanky
  • 1 lžíce olivového oleje

Postup

Nejprve si připravte bešamel. Rozpusťte máslo ve větší pánvi na mírném ohni, přidejte mouku a přidejte teplotu na plotně. Míchejte máslo s moukou, dokud nevznikne pasta. Přidejte do ní stroužky česneku a nechte ho zkaramelizovat. Přidejte bobkové listy a pomalu přilévejte mléko, až vznikne hladká omáčka. Přiveďte do varu, poté ztlumte oheň a nechte chvíli podusit, občas zamíchejte.

Předehřejte troubu na 200 stupňů. Uvařte těstoviny ve vodě podle návodu. Mezitím nakrájejte rajčata, osolte je a opepřete. Slijte těstoviny a ihned je vložte do omáčky. Pořádně promíchejte a sundejte pánev z plotny. Přidejte nastrouhané sýry, rajčata a pokud máte, tak tymiánové listy. Pokapejte trochou worcesterské omáčky a přidejte mletý muškátový oříšek, pokud chcete. Dokořeňte podle chuti a pokud je směs moc hustá, přidejte trochu vody.

Přendejte těstoviny s omáčkou do zapékací mísy. Pečte dozlatova cca 30 minut, aby byly těstoviny pěkně křupavé na povrchu. Mezitím opečte strouhanku na másle. Až budou těstoviny hotové, posypte je strouhankou, nebo ji servírujte vedle v misce. Můžete podávat s čerstvým salátem.

Francouzská cibulačka

Vydatná polévka je lék na všemožné neduhy, dostane vás z kocoviny, pomůže při nachlazení, ale i zahřeje na duši. Kromě našeho vývaru můžete zkusit také cibulačku se sýrem, specialitu Francouzů.

Suroviny

  • 4 ks cibule
  • 6 krajíců toastového chleba
  • 50 g másla
  • 2 polévkové lžíce hladké mouky
  • 4 polévkové lžíce olivového oleje
  • 0,5 kávové lžičky mleté sladké papriky
  • špetka mletého černého pepře
  • 20g petrželové naťe
  • 0,5 kávové lžičky soli
  • 100 g parmezánu
  • 4 dl bílého vína
  • 1,5 l hovězího vývaru

Postup

Toastový chléb nakrájíme na stejně velké kostky. Dáme je na plech, pokapeme olejem a vložíme do horké trouby. Za občasného promíchání je po dobu 5-10 minut opečeme do křupava.

Cibuli oloupeme, nakrájíme na tenké kolečka, která osmahneme dozlatova v hrnci na rozpáleném másle. Křupavou cibuli posypeme moukou, osmahneme, přisypeme mletou papriku, osolíme a zalijeme vínem a vývarem. Dobře promícháme a povaříme 10-15 minut. Těsně před dovařením polévku dochutíme ještě solí, pepřem a stáhneme ze sporáku.

Před podáváním polévku rozdělíme do polévkových misek. Na povrch každé porce dáme připravené, opečené toastové kostky. Nakonec posypeme nastrouhaným sýrem a nasekanou petrželovou natí.

Další jídla, které můžete připravit pro sebe nebo návštěvu jsou boloňské špagety, pizza , burrito, křupavá křidýlka nebo kuře na paprice.

 Marg

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.