Rýžové těstoviny

Těstoviny z rýže se vyrábí z rýžové mouky a vody. Některé druhy obsahují další přísady – například tapioku nebo kukuřičný škrob, které vylepšují jejich průhlednost a strukturu.

Mimo klasických těstovin z bílé rýžové mouky se vyrábí i těstoviny z hnědé rýže, které se prodávají v obchodech se zdravou výživou jako alternativa k těstovinám z pšeničné mouky pro osoby s alergiemi na pšenici nebo lepek.

 

Vzhled a použití

Rýžové těstoviny mají nejčastěji tvar různě širokých a dlouhých nudlí, které jsou většinou rovné nebo ve vřetenech. V České republice jsou na trhu především sušené nebo případně mražené, v asijských zemích i čerstvé. Například na Srí Lance, v Laosu, Malajsii nebo Singapuru se velmi často připravuje druh čerstvých rýžových nudlí idiyappam, které mají výraznou strukturu.

Těstoviny z rýže se využívají především v kuchyni východní a jihovýchodní Asie. Mohou se vařit i smažit, kombinují se v různými masy, rybami a mořskými plody v mnoha úpravách, přidává se k nim tepelně zpracovaná nebo čerstvá zelenina, ovoce, ořechy a další typické ingredience.

 

Druhy rýžových těstovin

 

- Mí fěn jsou tenké rýžové nudle, které mají v mnoha asijských zemích i různá další pojmenování. Občas se zaměňují za takzvané skleněné nudle, které se ale nevyrábí z rýže.

- Shāhé fěn( hé fen ) nebo také To fěn jsou širší čínské rýžové nudle.

- Mi xian je druh rýžových nudlí z provincie Jün-nan ( Yunnan ) v Číně. Vyrábí se z obyčejného nelepkavé rýže a většinou se prodávají čerstvé dřív, než se vysuší.

- Shāhé fěn( hé fen ) nebo také To fěn jsou širší čínské rýžové nudle.

- Bánh Canh jsou silné vietnamské nudle, vyráběné z mouky tapioka nebo směsi rýže a mouky tapioka. Bánh Canh BOT LOC jsou více průsvitné. Banh Canh Trang Bang jsou speciální nudle, vyráběné v jihovýchodním vietnamském městě Trang. Nudle Bánh Canh se používají především v polévkách.

Nejvíce připravovaná jídla s nudlemi Bánh Canh jsou

-       Bánh Canh Cua - silná krabí polévka s nudlemi

-       Bánh Canh TOM - vývar z krevet, který se míchá s kokosovým mlékem a nudlemi

-       Bánh Canh CHA CA - polévka z nudlí a rybí klobásky, oblíbená na jihu centrálního Vietnamu

-       Bánh Canh Giò heo Tôm Thit - polévka s nudlemi, s masem z vepřového kolena a krevetami

-       Báng - nudle s vařeným vepřovým masem, rýžový papírem a bylinkami

-       Bánh phở - jedno z nejvíce známých a oblíbených vietnamských jídel. Ve Vietnamu je běžným jídlem, na jihu se jí k snídani a občas k obědu, na severu kdykoliv během dne. Ve světě se servíruje v mnoha restauracích jako specialita. Bánh phở je polévka z vývaru, hovězího nebo kuřecího mas, rýžových nudlí ve tvaru špaget a bylinek. Polévka vznikla na začátku 20. století v severním Vietnamu a později e rozšířila na celé jeho území. V Hanoi a Saigonu se liší především šířkou nudlí, chutí vývaru a výběrem bylinek.

Vietnamci slovo Bánh používají jako označení pro nudle, které jsou vyrobeny z mouky, slovo Canh znamená „polévka."

- Idiyappam – nudle známé i jako Nooputt nebo nool Puttu mají výraznou strukturu a připravují se i konzumují především na Srí Lance, v Laosu, Malajsii nebo Singapuru

- Sevai nebo také shyavige, případně i santhakai – rýžové nudle oblíbené v jižní Indii, především v oblasti Tamil Nadu a Karnataka. Sevai se konzumují k snídani nebo večeři, vzhledem k použitým výrobním surovinám jsou snadno stravitelné. Rychle se uvaří, k případnému smažení není potřeba používat olej.

 

- Khanom Chin ( khanohm jeen) – čerstvé rýžové tenké nudle. Těsto se nechává kvasit i po dobu tří dnů, pak se uvaří a následně se z něj vytlačují přímo do vařící vody nudličky. Výraz Khanom Chin je pravděpodobně odvozený od výrazu Mon khohn ohm jin a ve volném překladu znamená „dvakrát vařený“.

Vyrábí se dva druhy

-       Khantom Chim nudle vyrobené z kvašené mouky, které jsou lepkavější než nudle vyrobené z mouky čerstvé. Tento způsob je původní, nudle mají hnědou barvu.

-       Khantom Chim nudle vyrobené z čerstvé mouky jsou větší a měkčí, mají bílou barvu

Podobné nudle se používají i v kuchyních Číny, Kambodže a Vietnamu, jsou hlavní složkou mnoha thajských jídel.

Nejvíce připravovaná jídla s nudlemi Khanom Chin jsou

-       Khanom Chin nam ya - nudle s omáčkou z ryb i

-       Khanom brada Kaeng Kiao wan Kai – nudle se zeleným kuřecím kari

-       Khanom Chin nam ngiao – nudle s omáčkou z vepřové krve, speciality v severním Thajsku

-       Khanom Chin Sao nam – nudlový salát s kokosovým mlékem, krevetami a čerstvým ananasem

-       Khanom Chin tai pla - pikantní nudlová polévka z jižního Thajska

Velmi oblíbená je i směs nudlí s papájou

 

Nejvíce připravovaná jídla z rýžových těstovin

 

Vietnam

Banh cuon – placka z rýžové mouky plněná kořeněným mletým vepřovým masem a houbami

Bo Huế - polévka z rýžových nudlí s hovězím masem, citronovou trávou a bylinkami

Bun Rieu - polévka z rýžových nudlí s krabím masem

Bun

Banh hỏi

MI Quảng

Pho

Summer role

 

Indie

Rice noodles in coconut milk - rýžové nudle v kokosovém mléce  

 

Číňa

Beef chow fun

Cart noodle

Char Kway Teow

Rice noodle roll

 

Thaisko

Khao soi

Mi Krop

Nam ngiao

Bami nam tok

Phat khi mao

Pad Thai

Phat si-io

Rat na

Kuai Tiao Khua kai

 

Kambodža

Ka Tieu

 

Barma

Mohinga

A-thoke-son

Rakhine Kyarzan thoke

Nan Gyi thohk

Shan Khaukswe

Mee Shay

Baik Kut kyee Kaik

 

Indonésie

Kwetiaw Medan

Kwetiaw Goreng

 

Laos

Khao Poon

Khao soi

Khao Piak sen

Khua Mee

Pad Lao

Pad viz ew

Lard na

 

Malaysie

Asam Laksa

 

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.