Grilovaná treska v sýrové omáčce

Celkový čas:
50 minut
Doba přípravy:
20 minut
Doba vaření:
30 minut

Ingredience

Počet porcí
2 ks
Cibule
20 ml
Olej slunečnicový
1 kávová lžička
Oregano sušené
3 ks
Paprika červená
1 g
Pepř černý mletý
1 g
Sůl
300 g
Sýr ovčí tvrdý - Pecorino
800 g
Treska aljašská
125 ml
Víno bílé
200 g
Anglická slanina
50 g
Celer bulvový
2 stroužek
Česnek
50 g
Cibule
50 g
Máslo čerstvé
500 g
Mouka pšeničná hladká T 650
50 g
Mrkev kořen
1 g
Paprika mletá sladká
1 g
Pepř černý mletý
50 g
Pórek
600 g
Protlak rajčatový
500 g
Rajčata
1 g
Sůl
1 g
Tymián sušený
50 ml
Vývar zeleninový

Postup

1

Naporcovanou tresku osolíme, opepříme a pokapeme citronem. Takto připravené porce ryby naskládáme na plech a vložíme do předem vyhřátého grilu. Tresku grilujeme z každé strany cca 10 minut. Během grilování ji několikrát potřeme olejem smíchaným se solí, pepřem a citronovou šťávou.

2

Na oleji opečeme na jemno posekanou cibulku. Jakmile zhnědne, přimícháme k ní očištěnou, na nudličky nakrájenou papriku. Vše podlijeme vínem a přivedeme k varu. Celou směs promícháme s ovčím sýrem. Až se sýr rozpustí, směs rozmixujeme a zahustíme omáčkou z rajčat se slaninou. (Omáčku z rajčat se slaninou připravíme podle receptu se stejnojmenným názvem, je uvedena níže). Nakonec dochutíme solí, pepřem a oregánem.

3

Grilovanou tresku poléváme sýrovou omáčkou.

4

Omáčka z rajčat se slaninou: na kostičky pokrájenou slaninu vložíme do hrnce a orestujeme. Jakmile pustí tuk, přisypeme k ní rajčata, zbavená slupek i zrníček. K rajčatům a slanině přimícháme na kostičky rozkrájenou mrkev, cibuli, celer a pórek. Vše promícháme a zahustíme rajčatovým protlakem. Celou směs zalijeme vývarem. Nakonec dochutíme česnekem a tymiánem.

5

Vaříme tak dlouho, dokud se přebytečná tekutina neodpaří. Jakmile v hrnci zůstane asi 1 litr zeleninové směsi, můžeme ji propasírovat přes síto.

6

Omáčku nakonec zahustíme jíškou, kterou připravíme následovně: do rozpuštěného másla postupně přidáváme mouku, mícháme tak dlouho, dokud jíška nezrůžoví. Hotovou jíšku promícháme s horkou omáčkou. Celou omáčku ještě chvíli povaříme, ochutíme pepřem, solí a mletou paprikou.

Nutriční hodnoty

Kalorie 756 kcal
Bílkoviny 42 g
Sacharidy 74 g
Tuky 45 g
Uhlovodany 10 g
Cholesterol 61,6 mg
Draslík 766,4 mg
Sodík 418,3 mg
Vláknina 9 g
Vitamín A 0,0 mg
Vitamín B6 0,7 mg
Vitamín B12 0,0 mg
Vitamín C 48,5 mg
Vitamín E 1,8 mg
Vápník 0,0 mg
Železo 9,2 mg

Sdílet


Komentáře a hodnocení

Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz