Grilovaná treska v sýrové omáčce
- Celkový čas:
- 50 minut
- Doba přípravy:
- 20 minut
- Doba vaření:
- 30 minut
Ingredience
- Počet porcí
- 2 ks
- Cibule
- 20 ml
- Olej slunečnicový
- 1 kávová lžička
- Oregano sušené
- 3 ks
- Paprika červená
- 1 g
- Pepř černý mletý
- 1 g
- Sůl
- 300 g
- Sýr ovčí tvrdý - Pecorino
- 800 g
- Treska aljašská
- 125 ml
- Víno bílé
- 200 g
- Anglická slanina
- 50 g
- Celer bulvový
- 2 stroužek
- Česnek
- 50 g
- Cibule
- 50 g
- Máslo čerstvé
- 500 g
- Mouka pšeničná hladká T 650
- 50 g
- Mrkev kořen
- 1 g
- Paprika mletá sladká
- 1 g
- Pepř černý mletý
- 50 g
- Pórek
- 600 g
- Protlak rajčatový
- 500 g
- Rajčata
- 1 g
- Sůl
- 1 g
- Tymián sušený
- 50 ml
- Vývar zeleninový
Postup
1 | Naporcovanou tresku osolíme, opepříme a pokapeme citronem. Takto připravené porce ryby naskládáme na plech a vložíme do předem vyhřátého grilu. Tresku grilujeme z každé strany cca 10 minut. Během grilování ji několikrát potřeme olejem smíchaným se solí, pepřem a citronovou šťávou. |
2 | Na oleji opečeme na jemno posekanou cibulku. Jakmile zhnědne, přimícháme k ní očištěnou, na nudličky nakrájenou papriku. Vše podlijeme vínem a přivedeme k varu. Celou směs promícháme s ovčím sýrem. Až se sýr rozpustí, směs rozmixujeme a zahustíme omáčkou z rajčat se slaninou. (Omáčku z rajčat se slaninou připravíme podle receptu se stejnojmenným názvem, je uvedena níže). Nakonec dochutíme solí, pepřem a oregánem. |
3 | Grilovanou tresku poléváme sýrovou omáčkou. |
4 | Omáčka z rajčat se slaninou: na kostičky pokrájenou slaninu vložíme do hrnce a orestujeme. Jakmile pustí tuk, přisypeme k ní rajčata, zbavená slupek i zrníček. K rajčatům a slanině přimícháme na kostičky rozkrájenou mrkev, cibuli, celer a pórek. Vše promícháme a zahustíme rajčatovým protlakem. Celou směs zalijeme vývarem. Nakonec dochutíme česnekem a tymiánem. |
5 | Vaříme tak dlouho, dokud se přebytečná tekutina neodpaří. Jakmile v hrnci zůstane asi 1 litr zeleninové směsi, můžeme ji propasírovat přes síto. |
6 | Omáčku nakonec zahustíme jíškou, kterou připravíme následovně: do rozpuštěného másla postupně přidáváme mouku, mícháme tak dlouho, dokud jíška nezrůžoví. Hotovou jíšku promícháme s horkou omáčkou. Celou omáčku ještě chvíli povaříme, ochutíme pepřem, solí a mletou paprikou. |
Nutriční hodnoty
Kalorie | 756 kcal |
Bílkoviny | 42 g |
Sacharidy | 74 g |
Tuky | 45 g |
Uhlovodany | 10 g |
Cholesterol | 61,6 mg |
Draslík | 766,4 mg |
Sodík | 418,3 mg |
Vláknina | 9 g |
Vitamín A | 0,0 mg |
Vitamín B6 | 0,7 mg |
Vitamín B12 | 0,0 mg |
Vitamín C | 48,5 mg |
Vitamín E | 1,8 mg |
Vápník | 0,0 mg |
Železo | 9,2 mg |
Komentáře a hodnocení