Boršč se zelím a vepřovým masem
- Celkový čas:
- 55 minut
- Doba přípravy:
- 15 minut
- Doba vaření:
- 40 minut
Ingredience
- Počet porcí
- 1 ks
- Bobkový list
- 300 g
- Brambory
- 50 g
- Celer bulvový
- 100 g
- Červená řepa sterilovaná
- 2 stroužek
- Česnek
- 1 ks
- Cibule
- 0,5 polévková lžíce
- Cukr krupice
- 60 g
- Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný
- 1 ks
- Hřebíček
- 1 špetka
- Kmín mletý
- 100 g
- Mrkev kořen
- 0,5 polévková lžíce
- Ocet kvasný lihový
- 3 ks
- Pepř černý celý
- 100 g
- Petržel kořen
- 60 g
- Protlak rajčatový
- 70 g
- Sádlo vepřové škvařené
- 1 kávová lžička
- Sůl
- 300 g
- Vepřová plec
- 1,4 l
- Voda pitná
- 200 ml
- Zakysaná smetana
- 300 g
- Zelí kysané
Postup
1 | Zelí nakrájíme na kousky, cibuli na drobno, maso na kostky, kořenovou zeleninu oloupeme a nahrubo nastrouháme, syrové brambory oloupeme a také nakrájíme na kostky, česnek prolisujeme, hrášek a pokrájenou červenou řepu omyjeme a necháme okapat. |
2 | Na sádle zpěníme cibuli, přidáme maso, osmažíme, poté vmícháme nastrouhanou zeleninu, rajčatový protlak, promícháme, zalijeme vodou, vložíme brambory a vaříme 35 minut. Do polévky vmícháme zelí, koření, cukr, sůl a vaříme do měkka. Před koncem varu přidáme ocet, hrášek s řepou a česnekem, necháme ještě přejít varem a odstavíme. Do hotové polévky zamícháme kysanou smetanu. |
Nutriční hodnoty
Kalorie | 319 kcal |
Bílkoviny | 11 g |
Sacharidy | 17 g |
Tuky | 58 g |
Uhlovodany | 14 g |
Cholesterol | 45,3 mg |
Draslík | 502,4 mg |
Sodík | 249,4 mg |
Vláknina | 6 g |
Vitamín A | 0,0 mg |
Vitamín B6 | 0,4 mg |
Vitamín B12 | 0,0 mg |
Vitamín C | 27,5 mg |
Vitamín E | 0,3 mg |
Vápník | 0,0 mg |
Železo | 3,4 mg |
Komentáře a hodnocení