Chléb žitný kváskový

Celkový čas:
45 minut
Doba přípravy:
10 minut
Doba vaření:
35 minut

Ingredience

Počet porcí
2,4 dl
Chlebový kvásek
1 polévková lžíce
Cukr krupice
0,5 kávová lžička
Droždí sušené
350 g
Mouka pšeničná hladká
100 g
Mouka žitná
2 polévková lžíce
Olej olivový
1 kávová lžička
Sůl
1 dl
Voda pitná

Postup

1

Do pečící nádoby z domácí pekárny nalijeme 2,4 dl kvásku a vodu, přidáme olej, cukr a sůl. Oba druhy mouky smícháme a přisypeme tak, aby jejich směs zcela pokryla vodu s přísadami, vše poprášíme droždím.

2

Pokud se u trouby doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí.

3

Pečicí nádobu se surovinami dáme do přístroje, nastavíme na program "těsto" a zapneme. Po ukončení programu přístroj vypneme, těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a prohněteme.

4

Z těsta vytvarujeme kulatý bochník, dáme ho na olejem mírně potřený plech, přikryjeme a na teplém místě necháme kynout, dokud nemá dvakrát větší objem. Vykynutý poprášíme moukou a ostrým nožem do něj uděláme několik zářezů.

5

Troubu předehřejeme na 220°C a chléb v ní pečeme přibližně 30 až 35 minut, až má zlatavou barvu. Po upečení ho necháme pomalu vychladnout

Nutriční hodnoty

Kalorie 285 kcal
Bílkoviny 9 g
Sacharidy 56 g
Tuky 3 g
Uhlovodany 3 g
Cholesterol 0,0 mg
Draslík 3,3 mg
Sodík 130,1 mg
Vláknina 179,3 mg
Vitamín A 0,0 mg
Vitamín B6 0,0 mg
Vitamín B12 0,0 mg
Vitamín C 0,0 mg
Vitamín E 0,0 mg
Vápník 0,0 mg
Železo 1,7 mg

Sdílet


Komentáře a hodnocení

Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz
WeNdY96
Chléb žitný kváskový
Výborný chléb smile