Chléb žitný kváskový
- Celkový čas:
- 45 minut
- Doba přípravy:
- 10 minut
- Doba vaření:
- 35 minut
Ingredience
- Počet porcí
- 2,4 dl
- Chlebový kvásek
- 1 polévková lžíce
- Cukr krupice
- 0,5 kávová lžička
- Droždí sušené
- 350 g
- Mouka pšeničná hladká
- 100 g
- Mouka žitná
- 2 polévková lžíce
- Olej olivový
- 1 kávová lžička
- Sůl
- 1 dl
- Voda pitná
Postup
1 | Do pečící nádoby z domácí pekárny nalijeme 2,4 dl kvásku a vodu, přidáme olej, cukr a sůl. Oba druhy mouky smícháme a přisypeme tak, aby jejich směs zcela pokryla vodu s přísadami, vše poprášíme droždím. |
2 | Pokud se u trouby doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí. |
3 | Pečicí nádobu se surovinami dáme do přístroje, nastavíme na program "těsto" a zapneme. Po ukončení programu přístroj vypneme, těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a prohněteme. |
4 | Z těsta vytvarujeme kulatý bochník, dáme ho na olejem mírně potřený plech, přikryjeme a na teplém místě necháme kynout, dokud nemá dvakrát větší objem. Vykynutý poprášíme moukou a ostrým nožem do něj uděláme několik zářezů. |
5 | Troubu předehřejeme na 220°C a chléb v ní pečeme přibližně 30 až 35 minut, až má zlatavou barvu. Po upečení ho necháme pomalu vychladnout |
Nutriční hodnoty
Kalorie | 285 kcal |
Bílkoviny | 9 g |
Sacharidy | 56 g |
Tuky | 3 g |
Uhlovodany | 3 g |
Cholesterol | 0,0 mg |
Draslík | 3,3 mg |
Sodík | 130,1 mg |
Vláknina | 179,3 mg |
Vitamín A | 0,0 mg |
Vitamín B6 | 0,0 mg |
Vitamín B12 | 0,0 mg |
Vitamín C | 0,0 mg |
Vitamín E | 0,0 mg |
Vápník | 0,0 mg |
Železo | 1,7 mg |
Komentáře a hodnocení