Malý bílý chléb z domácí pekárny
- Celkový čas:
- 65 minut
- Doba přípravy:
- 5 minut
- Doba vaření:
- 60 minut
Ingredience
- Počet porcí
- 0,5 kávová lžička
- Cukr krupice
- 15 g
- Droždí
- 0,5 kávová lžička
- Kmín drcený
- 400 g
- Mouka pšeničná hladká
- 1 polévková lžíce
- Ocet kvasný lihový
- 1 kávová lžička
- Sůl
- 260 ml
- Voda pitná
Postup
1 | Z domácí pekárny vyndáme pečicí formu. Do formy s nasazenými míchadly nalijeme vodu a ocet, na ni přisypeme mouku s kmínem, uprostřed uděláme malý důlek a do něj rozdrobíme čerstvé droždí. Do jednoho rohu formy nasypeme sůl, do protilehlého rohu cukr. |
2 | Formu vložíme zpět do pekárny, nastavíme základní program pro bochník o váze 0,5 kg a středně propečenou kůrku. |
3 | Po upečení přístroj vypneme, formu v rukavicích vyjmeme, chléb z ní opatrně vyklepneme, přikryjeme čistou a necháme ho pomalu vychladnout. |
4 | Kráječem na chleba ho můžeme krájet už krátce po upečení, pro krájení nožem by ale měl být studený. |
Nutriční hodnoty
Kalorie | 357 kcal |
Bílkoviny | 12 g |
Sacharidy | 74 g |
Tuky | 2 g |
Uhlovodany | 2 g |
Cholesterol | 0,0 mg |
Draslík | 113,2 mg |
Sodík | 332,9 mg |
Vláknina | 408,8 mg |
Vitamín A | 11,1 mg |
Vitamín B6 | 0,1 mg |
Vitamín B12 | 0,0 mg |
Vitamín C | 0,1 mg |
Vitamín E | 0,0 mg |
Vápník | 0,0 mg |
Železo | 0,7 mg |
Malý bílý chléb z domácí pekárny
Tyto bílé chleby dělám asi nejčastěji. U tohoto receptu jsem ještě musela dosypat 50 g mouky, jelikož těsto bylo dost řídké. Ale to je jako kdy, vždy záleží jakou máme mouku. Některá je "žíznivá" a některá méně. Povrch bochníku jsem nijak před kynutím neupravovala, proto není bochník moc vzhledný. Výhoda domácí pekárny je ta, že můžete třeba pracovat na zahradě a jak se vrátíte, tak máte upečený chlebík
Tyto bílé chleby dělám asi nejčastěji. U tohoto receptu jsem ještě musela dosypat 50 g mouky, jelikož těsto bylo dost řídké. Ale to je jako kdy, vždy záleží jakou máme mouku. Některá je "žíznivá" a některá méně. Povrch bochníku jsem nijak před kynutím neupravovala, proto není bochník moc vzhledný. Výhoda domácí pekárny je ta, že můžete třeba pracovat na zahradě a jak se vrátíte, tak máte upečený chlebík
Komentáře a hodnocení