Omáčky teplé
Teplé omáčky jsou klasika české kuchyně. Mezi nejoblíbenější patří koprová a rajská omáčka, samozřejmě také svíčková na smetaně nebo znojemská i křenová omáčka. Velmi často se připravuje i sýrová omáčka na těstoviny. V této části jsou recepty na všechny tyto tradiční, ale i mnoho dalších méně známých teplých omáček a jejich přípravu podle nich určitě snadno zvládnete.
Tvrdý kvalitní sýr nastrouháme na jemném struhadle. V pánvičce s nepřilnavým dnem rozehřejeme...
Olivový olej rozpálíme v hrnci. Cibuli, mrkev a celerovou nať oloupeme a nakrájíme na jemno....
V hrnci na másle necháme zesklovatět nasekanou cibuli. Potom přidáme cukr, nové koření, bobkový...
Petržel, mrkev a celer očistíme. Vše nakrájíme na kostičky. V hrnci rozpustíme máslo a dáme do...
Omyté a naporcované kuře (menší kousky) dáme vařit do osolené vody. Připravíme světlou jíšku z...
Na oleji v tlakovém hrnci orestujeme jemně nasekanou cibuli. Přisypeme kmín, přidáme na kostky...
Na oleji zpěníme cibuli, vlijeme rajský protlak a mírně orestujeme. Zalijeme vodou, osolíme,...
Žloutky rozšleháme, přidáme chladný vývar zbavený tuku a ve vodní lázni šleháme do zhoustnutí....
V hrnci si rozpustíme 50 g másla, přidáme k němu 1 lžíci hladké mouky a usmažíme si světlou jíšku...
Rozpálíme olej a orestujeme na něm nasekanou jarní cibulku. Přidáme mrkev nakrájenou na kostičky...
Do horkého tuku přisypeme prosátou mouku a připravíme světlou zásmažku. Zásmažku zalijeme...
Kuřecí prsa nakrájíme na větší kousky a osmahneme v kastrole na másle (nebo na oleji). Potom...
Hovězí maso odblaníme, osolíme a opepříme. Osmahneme na sádle po všech stranách, aby se zatáhlo a...
Připravíme bešamel z mouky, másla a mléka. Provaříme a dle potřeby naředíme vodou. Vmícháme...
Brambory oloupeme, omyjeme, pokrájíme na kostky, dáme do hrnce s 4-5 dl vody, 0.5 lžičky soli, 0...
Oloupaný česnek rozmáčkneme a jemně nasekáme. Větší část bazalkových lístků nakrájíme na...
Na rozehřátém oleji v kastrole zpěníme hladkou mouku, přimícháme rajčatový protlak a podlijeme...
V hrnci rozpustíme máslo, přisypeme mouku a usmažíme světlejší jíšku. Zalijeme mlékem, dobře...
Čerstvé žampióny omyjeme, očistíme a nakrájíme: nožičky na plátky, hlavičky na čtvrtky nebo...
Na tuku mírně zpěníme jemně nakrájenou cibuli, přidáme prosátou mouku a připravíme světlou...
V pánvi rozehřejeme máslo, přisypeme cibuli, zpěníme (cibule nesmí zrůžovět, musí zůstat bílá),...
Z rozpuštěného másla a z prosáté mouky připravíme světlou zásmažku. Zalijeme ji vlažným,...
Ve velké pánvi rozehřejeme máslo, zaprášíme moukou a necháme zpěnit. Za stálého míchání pak...
Cibuli oloupeme a nadrobno ji nakrájíme. Stroužky česneku oloupeme a nakrájíme je najemno. Mrkev...
V hrnci rozehřejeme máslo, přisypeme nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět. Potom vsypeme...
Na části tuku zpěníme jemně nakrájenou cibuli, přidáme drcené nové koření, přisypeme prosátou...
Nejdříve očistíme mrkev, celer, petržel a cibuli. Zeleninu, kromě cibule nakrájíme na větší kusy....
Oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli a česnek za stálého míchání osmažíme na rozehřátém oleji...
Do plastové nádoby nebo do mikrotenového sáčku vsypeme mouku, sůl, pepř, cayenský pepř, tymián a...
Cibuli oloupeme, drobně nakrájíme a zpěníme ji na tuku. Přidáme drcený pepř, přisypeme prosátou...