Jižní Evropa - ostatní
Kuchyně jihu Evropy je známá především jako italská, ale patří do ní i kuchyně Řecka, Španělska, Portugalska, Chorvatska, Srbska a Slovinska. Jihoevropská kuchyně je tedy poměrně rozmanitá, a to i přesto, že se v některých zemích používají stejné suroviny.
Itálie má po celém světě proslavené těstoviny, sýry a víno, Španělsko vynikající uzeniny, Řecko a Portugalsko chutné ryby a mořské plody, balkánské země například různé úpravy jehněčího masa...
V této části najdete mnoho receptů, podle kterých si jídla z jižní Evropy můžete sami připravit. v mnoha případech budete příjemně překvapeni jejich snadnou a rychlou úpravou i konečnou chutí.
Fíky nařízneme uprostřed do kříže a střed trochu stlačíme. Ohnivzdornou formičku vymastíme a vyložíme fíky. Portské víno s rozmarýnem a cukrem...
Sýr nastrouháme na jemno. Okurku a rajčata dobře omyjeme a nakrájíme na kolečka a plátky. Papriky podélně rozpůlíme, odstraníme jádřince,...
Sýr Feta rozdrobíme do misky a utřeme s měkkým kozím sýrem, rozšlehanými vejci a opepříme. Z listového těsta vyválíme dva pláty, pekáč vymažeme...
Uvařené šneky nahrubo nasekáme a přidáme nasekanou šalotku, pažitku, jedno drobně nakrájené jablko a smetanu. Dochutíme a promícháme. Zbytku jablek...
Oloupané krevety potřeme olivovým olejem, osolíme a opepříme. Naskládáme je na plech vyložený pečícím papírem a pečeme 10 minut na 200 °C. Po...
Avokáda oloupeme, zbavíme pecky a nakrájíme na kostky. Zakapeme je šťávou z limetky a citronu. Přidáme nasekanou šalvěj, sůl a pepř. Přidáme...
Jarní cibulky a česnek nakrájíme na tenké plátky. Rajčata nakrájíme na proužky. Brokolici nakrájíme na drobné růžičky. Chorizo nakrájíme na...
Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Vepřovou krkovičku omyjeme, osušíme a nakrájíme na malé kousky, které lehce naklepeme, potřeme olejem,...
Rajčata spaříme horkou vodou, oloupeme a nakrájíme na plátky. Jarní cibulky očistíme, opláchneme studenou vodou a nakrájíme na kolečka. Stroužky...
Rajčata umyjeme a nakrájíme na kolečka. Mozzarellu vyjmeme z nálevu, necháme okapat a pak nakrájíme také na kolečka. Na malý talířek pokládáme...
Zelí rozkrojíme na čtvrtky, zbavíme košťálu a jemně je nakrouháme. Mírně osolíme, vložíme do porcelánové mísy, přiklopíme talířkem a necháme asi 30...
Kuřecí maso umeleme a smícháme se strouhankou a kari pastou. Z masové směsi vytvoříme koule,které napichujeme střídavě s kousky slaniny, žampiony...
Omyté maso nakrájíme na kostky a osolíme. Očištěné papriky nakrájíme na větší kousky, cibuli, rajčata a brambory na silnější kousky. Na špejle...
Kůži na kuřecích čtvrtkách hustě propícháme vidličkou nebo jehlou na špízy. Osolíme a dáme do nekovové mísy. V jiné míse smícháme olivový olej,...
Omyté, podélně rozkrojené lilky, očištěnou, na proužky nakrájenou papriku a očištěné, na dílky nakrájené žampiony vložíme na plech, osolíme,...
Filátka z lososa osolíme, opepříme a obalíme v mouce. V rozehřátém oleji je z obou stran opečeme. Cibuli oloupeme, jemně nakrájíme a zpěníme ji na...
Krevety očistíme a promícháme je s bílky, škrobem a solí. Potom je v rozehřátém oleji zblanšírujeme a scedíme. Na části tuku zpěníme na plátky...
Krabí prsty nakrájíme na větší kousky a promícháme s bílky,škrobem a osolíme. Kousky masa oblanžírujeme v mírně rozehřátém tuku. Přebytečný tuk...
Uvařenou rýži smícháme s tuňákem, přidáme sterilované cibulky překrojené na půl a sterilované okurky nakrájené na kostičky. Můžeme přidat i...
Nejprve utřeme doměkka máslo, postupně přidáváme po lžících moučkový cukr. Poté zašleháme do směsi šlehaná vejce. Nakonec přisypeme mleté kaštany a...