Ahimaa

Tradiční hostina na Tahiti, při níž se do díry vyhloubené v zemi (a obložené červenočernými kameny sopečného původu) nahází žhavý popel. Vepřové maso se zelím se zabalí do banánových listů, položí se do žhavého popela a přikryje další vrstvou žhavého popela a hlínou. V této jedinečné přírodní peci se vše peče několik hodin, hotové se vyhrabe a podává.

K nasládlému masu a zelí se přikusuje svatojánský chléb, přílohou je také šedivá hustá pasta Poi umíchaná z vařených hlíz místních brambor Taro. Připíjí se kokosové mléko.

Podobně se připravují hostiny i na okolních ostrovech, kde mají názvy Himaa, Lovo, Umu a Umukai.

Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.