Ajvar

Srbský (ale také arabský) výraz pro paprikovou kaši. Hotová kaše se uchovává v uzavřené sklenici v chladu, nebo se konzervuje zavařováním a používá v zimě do pokrmů místo čerstvých paprik. Tradiční srbský ajvar se připravuje z nasucho dohněda opečených paprik, které se pak oloupají, zbaví stopek i semínek a pomelou spolu s opečenými plátky lilků (baklažánů). Osolí se, opepří, přidá se rozmačkaný česnek, citronová šťáva nebo ocet, a pak se za stálého míchání přidává olivový olej.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.