Allium ascalonicum

Latinský název pro šalotku, která patří mezi liliovité, podobně jako cibule, česnek apod. Pojmenování je odvozeno od města Askalon v Palestině. V přírodě roste šalotka pouze v Orientu a Přední Asii. Do střední Evropy ji přivezli křižáci a začala se úspěšně pěstovat pro gastronomické účely. Anglicky Shallot, francouzsky Échalote, německy Schalotte, italsky Scalogno, španělsky Albarrana. Jde o méně palčivý druh cibule, známý ve třech variantách: šedé, růžové a zlatohnědé. Podlouhlejší šalotky mají ostřejší chuť.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.