Allium cepa

Latinský název pro cibuli. Tato zelenina patří mezi liliovité, podobně jako česnek, pórek, pažitka apod. Má několik variet – kromě kuchyňské cibule je na trhu ještě cibule egyptská (poschoďová), cibule zimní (ošlejch) a cibule šalotka (viz Allium ascalonicum). Velmi podobný je pórek (viz Allium porrum), který však je řazen spíše k česneku. Anglicky Onion, francouzsky Oignon (Ciboulle nebo Ciboulette je pouze nať mladých cibulek), německy Zwiebel, italsky Cipolla, španělsky Cebolla, portugalsky Cebola. Cibule se vesměs používá do základu dušených, vařených i pečených pokrmů – v některých však hraje i hlavní roli, například ve francouzské cibulové polévce (viz Oignon) nebo v alsaském cibulovém koláči (viz Zewelwai). Červená cibule (fialová) má jemnější chuť, není tak palčivá, zato šťavnatější. Je však hůře skladovatelná. Ve světě jsou velmi oblíbené „jarní“ cibulky – mladé výhonky s pevnými šťavnatými řapíky. Bylo vypěstěno mnoho kombinovaných odrůd, jedna z nich, Calcots, je velmi populární ve Španělsku.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.