Allium porrum

Latinský název pro pórek. Tato zelenina patří mezi liliovité, podobně jako cibule, česnek a pažitka. Ačkoli se podobá spíše cibuli, je řazena blíže k česneku. Anglicky Leek, francouzsky Poireau, německy Porree (Lauch, Lauchzwiebel), italsky Porro, španělsky Puerro. Česky se pórku říká lidově „chřest chudých“, a má také pověst nepřítele otylosti. Jde o biologicky velmi hodnotnou zeleninu, obsahující hodně vitaminů a minerálních látek. V kuchyních celého světa se používá především na krémové polévky, ale také do zeleninových jídel, nákypů a gratinů.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.