Allium sativum

Latinský název pro česnek. Patří mezi liliovité jako např. cibule, pórek nebo pažitka. Stroužky česneku se při přípravě pokrmů používají obvykle čerstvé, podobně jako cibule. Jsou však na trhu i ve formě sušené, mleté jako prášek nebo marinované v oleji. Jsou tedy zároveň zeleninou i kořením. Anglicky Garlic, francouzsky Ail, německy Knoblauch, italsky Aglio, španělsky Ajillo (Ajo), portugalsky Alho. Česnek pochází z Orientu a východní Indie. Obsahuje silici, která má antibakteriální účinky, spoustu vitaminů a minerálních látek, dokonce prý obsahuje i látky příznivě ovlivňující sexuální výkonnost. Česnek byl používán v kuchyni i k léčbě už před více než šesti tisíci lety. Má ostrou chuť i vůni. V některých kuchyních (např. italské a židovské) patří mezi hlavní suroviny. Používá se do salátů, omáček, zeleninových i masitých jídel. Nedoporučuje se plátky česneku zprudka pražit na pánvi, pak totiž hořkne. Jinak lze s česnekem dělat opravdu všechno. Podle výroku jednoho labužníka „česneku není nikdy dost, dokonce ani v česneku samotném“. Silná česneková polévka (oukrop) patří mezi nejspolehlivější životabudiče. Italský klasický (a velmi oblíbený) pokrm „aglio, olio, peperoncino“ nepotřebuje ke špagetám nic jiného než česnek, olivový olej a jednu pálivou papričku.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.