Allium schoenoprasum

Latinský název pro pažitku. Je to bylinka patřící do stejného rodu jako cibule a česnek, tedy mezi liliovité. Jedna odrůda (Allium odoratum) je dokonce česneková, říká se jí česnek vonný. Pažitka má lidový název „šnytlík“, z německého Schnittlauch. Francouzsky se jmenuje Ciboulette (zde je patrná spřízněnost s cibulí), italsky Cipollina, španělsky Ceboletta (Cebollino, Ajo, Morisco). Trubicovité výhonky voní po cibuli nebo česneku, přidávají se jemně nasekané do hotových jídel (polévky, smažená vejce, omelety, saláty, předkrmy). S čerstvou pažitkou se stanou pochoutkou i obyčejné vařené brambory nebo chléb s máslem.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.